Tumpang tnye akk” semua ye

Saya pregnant dh 8minggu Tapi masih belum buat buku pink atas sbb saya belum nikah , boleh ke saya bawah umur ni untuk buat buku pink tanpa waris ? Saya masih takut untuk bercakap dgn family 🥰

16 Balas

boleh slow talk dgn mak ayah dan family. penting sgt utk dpt support dan kemaafan dr mak ayah dlm hal ni. mengandung ni bukan senang utk sesetengah org. setengah org Allah uji dgn mcm2 ujian sepanjang tempoh mengandung terutamanya ujian kesihatan ibu dan anak. dan terpaling penting minta ampun dan taubat nasuha dgn Allah yang Maha Penerima Taubat dan Maha Pengasih. berusahalah utk menjadi hamba Allah yg lebih baik dlm baki masa hidup dan nyawa yg Allah pinjamkan ini. sy ckp ni, sbb sy diuji dgn mcm2 ujian sejak awal mengandung. buat sy asyik terfikir tentang betapa kita ni hamba Allah yg lemah, betapa nyawa yg Allah pinjamkan ini hak mutlak Allah dan hanya Dia yg Maha Mengetahui berapa lama Dia akan pinjamkan nyawa ini.

better awakk bgitau family dluu..tpii klau awakk tkot awakk bolehh bgitauu abg@kakak yg awakk rsa bolehh Trima keadaan awakk tuu..mula2 mmg ssah ckit tpii prcaya la smua akn okayy ..yg pastii lepas brsalinn jgan la bagii baby awakk dekatt org..lebihh baikk awakk jaga sndirii wlauu mcam mne pon ssah keadaan awakk nntii..

bawah umur ni biasanya bawah hak jagaan keluarga . kalau awak bawah umur ada suami baru umur 21 kebawah sekalipun , awak tetap bawah hak penjagaan ibubapa . takpe dik , slowtalk dengan keluarga baik-baik ya , sayang dekat baby dalam rahim awak ❤️

buat je appoiment dkt mana2 klinik dulu sis , doc dgn nurse sarankan utk buat cek kandungan jgn lbh dr 13 mngu .. kalau buat tanpa waris bole je sis , tapi andai sis nk cakap dulu dgn fam . sy doakan dpermudahkan urusan sis .

Moga dipermudahkan urusan awk dik. Jaga baby elok elok ye. Sayangi dia dgn penuh kasih syg. Jgn peduli apa org kata. Cari sumber kekuatan awk, bgthu parents. Slow talk dgn dorg. Sbb pregnant bwh umur, klinik mmg akan kata bwh penjagaan ibu bapa

saya juga dah mengandung 27 minggu, dan masih belum bernikah . tapi alhamdulillah semua berjalan lancar dengan berkat waris contoh dalam kes saya, abang saya yang voulunteer as saya punya waris untuk pendaftaran buku pink .

Boleh je nak bukak buku pink… tp sbb sis xckup umur lagi,wajib rasanya bwa bersama waris.Pernah jumpa sorg hamba allah yg teraniaya masa bukak buku pink.Dsebabkan dia dh ckup umur,waris tidak diperlukan

pernah dengar yang mereka akan call ibu bapa juga, buku pink kena buat di klinik berdekatana sahaja, dan biasanya klinik kenal org2 dekat situ.. take care, kalau awk ade duit pergi je swasta

bdk bwh umur perlu waris utk buat buku pink ya.. klu awk pegi klinik, pihak klinik akn col waris awk.. jd awk perlu jgk ckp dgn parent awk...

boleh masih sempat tu😊nak buat bin ayah die pun masih sempat nak buat kalau dh lebih sebulan dh x dpat nak bin bapak die dekat belakang