Baby Measuring Big

Hi! Saya pregnant anak first. Sekarang dah 36 weeks 4 days. Tadi check kat KK baby dah 3.2kg. I understand yg weight/size ni sometimes tak accurate sangat kan? So far mmg record sihat, takde GD, naik berat badan pun 10kg je since first tri, tapi family both side mmg gene besar tinggi. Baby saya pun kepala & thigh bone measure panjang dari biasa. EDD pulak tetiba tukar jadi 9 hari lagi awal. Doctor tadi dah warning maybe baby boleh sampai 3.6kg time nak bersalin nanti, tapi takde apa2 suggestion yg lain. Mummy2 lain ada experience macam ni ke? Size baby (atau kepala) measure besar dalam 36 weeks onwards lepas tu lahir kecik? Risau pulak kena induce awal or tak boleh vaginal birth sebab selalu dengar makmak lain and doctor advice first baby tak boleh gain weight sgt atau baby lebih 3kg. Mommies?#advicepls

6 Balas

Yup.. Prnh alami.. Sy bersalin 38weeks.bulan 9 2020.scan 36 weeks doc bgtau baby besar. Mybe 3.6 atau 3.7 kg cmtu. Genetic pun mak pak nye tinggi2. Bila lahir 3.43kg.tp azab gk time nk kluarkn tu. Hehe. First baby lk tu. Nsb baik normal

Updates! Saya end up lahir baby 37 weeks sharp. Hahaha last last baby keluar 2.91kg je, betul2 ikut graft. Penat mummy risau 😂

3y ago

Normal

insyaAllah ok tu puan..cousins saya bersalin 4kg normal.. saya sendiri pun masa scan 36weeks doc detect 3.6kg tapi deliver 3.25kg je..

Saya pun sama 36 weeks tapi baby dh 3.1 . Risau juga 🤣

InsyaAllah okay. Baby weight tu +/-500g ye

mg dpmudahkan segalanya..Allahuma aamiin