Tiada selera maakn

saya pregnant 9 minggu. Selera makan nasi mmg langsung tak ada. Kadang2 muntah2 sebab rasa sekeliling bau busuk. Badan pun jadi lesu hm ada siapa2 boleh share tips?

4 Balas

Mcm ni jgk masa awal². Mmg tak boleh nak mkn nasi berlauk semua, even fikir pun boleh buat muntah/nangis. Dr selalu igtkan, nak muntah, muntah je. Mkn je apa² yg lalu, janji perut tak kosong, air selalu minun. Sbb bila asyik muntah, takde energy and boleh pengsan. So what i did awal² tu, i kerap mkn buah, mee/ bihun and roti. Kalau lapar tak hilang, mix dgn biskut oat. Tapi usually awal² pregnant ni mmg cpt kenyang. Utk bau busuk tu, idk sampai skrg tk hilang alahan ni, i jadi sgt² sensitive. Bau tgh masak pun i boleh pening/ muntah, sometimes tak tahan sampai nangis. So try elak dkt dgn tempat yg ada bau tak best ni, mcm i always pakai mask, so kurang la sikit bau tu. Then try hidu balm yg ada herba/ menthol or anything yg u boleh bau skrg. So hidung rasa sgr je, takde bau busuk ni. Mcm i mls nak pgg selalu, so i calit sikit dkt mask, so mmg bau sedap je la hidung ni. Okay done sorry pjg, sbb org lain susah nk fhm alahan kita kena ni, so hrap membantu!

saya 13week masih tak bole makan nasi. mesti muntah. so saya gantikan mee , mee hoon selain nasi. kekdg pujuk ckp dgn baby makan sikit ea.. n bykkn doa semoga baby sihat.. pape pun enjoy je the journey..

sy xdak selera jgk nk mkn nasi. tpi sy paksa diri sy mkn jgk nasi walaupun sikit. . tu pon kdg x abis. sbb sy ada gastrik .. nasi tu mmg wajib mkn hari2 . kalau x. teruk lagi nnti muntah

alahan tu..enjoy je..xde ubatnya..kene tempuh juga