air kelapa

saya pregnant 18week+ , boleh ke minum air kelapa ? sebab ada yang cakap air kelapa tajam ..

20 Balas

Yg dikatakan bersifat tajam tu mgkin sifatnya yg boleh mencuci perut, tp bukan mencuci rahim.. Air kelapa ni dpt menaturalkan/balancekan semula gula dlm darah & elak dr kencing kotor. Sy sehari sebelum checkup KK akn minum sebiji, yela sbb mkn mcm2.. fastfood la, maggi la.. InsyaAllah air kelapa ni jd penawar & buang sisa2 kotoran dlm perut, buah pinggang... Cuma jgnlah consume berlebihan, apa2 mknan yg sihat klu ambil terlebih pun boleh jd penyakit. Berpada2 shj.

Mitos ja tu sis , sy tny doc lagi tp tu depens badan sis , kadang ada minum air kelapa tetiba cirit birit hah tu terpaksa la sis elak minum , air kelapa ni bagus minum sebab cepat serap lagi ii bila dehidrasi . doc pun saran tp minum ala kadar .. dan kalau boleh yg betul ii x tambahan gula 💓

air kelapa ubat segala mcm benda. boleh je minum tmbah2 baby dh 18weeks InshaAllah dh kuat. pendapat sy, org yg gugur awal kandungan lepas minum air kelapa tu sbb janin tu mmg xmenjadi. klau janin yg sihat, air kelapa xbagi apa2 effect buruk dkt kandungan.

2y ago

terima kasih 🥰

ikut ketahanan badan juga sis..mcm sy ada sjrah keguguran so skrg sy hamil ank kedua dh 5bulan pn msih xbrni mnum...mybe prut dh msuk 7bulan bru brni,sb ank first dlu prut 7bulan bru mnum air klapa...so yg kedua nie pn jaga juga xbrni mnum awal2 lg..

Saya skrg 16w alhamdulillah minum air kelapa takda apa2 tapi sblm ni ada jugak minum air kelapa tapi tak ingat berapa belas mnggu masa tu. Niat nak sihat ibu dan anak sbb masa tu alahan teruk skrg ni baru ada tenaga sikit2 sbb alahan da kurang 😁

ikut badan juga kali sis..Sebab Alhamdulillah saya dari awal kandungan smpai skrg 32 weeks minum juga air klpa..Lbh2 lg masa kna covid aritu..Semoga d prmudahkn semua urusan kita ibu2 mngandung ni🤲🏻🤲🏻🤲🏻

ikut bdan juga sis,klau sy mmg jaga btul2 sb pnah ada sejarah keguguran...so msa ank first prut 7bulan bru mnum air kelapa,skrg tgah prgnant ank kedua 5bulan xbrni nk mnum air kelapa lg...

2y ago

haah ada jugak org ckp mcm tu . semoga semuanya selamat hingga bersalin yaa 🥰

kalau telan pisau yelah tajam 🤣 manade makanan/minuman tajam wak. masuk perut dia proses jadi najis jgk. tu mitos org dulu sbb tak tahu 🤭

2y ago

makan/minum je pape selagi ianya benda yg berkhasiat. lagi pulak buah buahan. saya mmg minum kelapa dari awal pregnant sampai nak tunggu hari je ni elok je baby besar normal hihi

mula2 pregnant 1st tridemester better tak ambik air kelapa sis. i masuk minggu 28 ni, baru start ambik air kelapa.. seminggu sekali je i minum ni.

saya awal² prgnt minum air kelapa panda je setiap minggu alhamdulillah ok.. sekali masuk 13week berhenti sebab tegak plak taknak terima.

2y ago

terima kasihh sbb tlg respon 🥰