Masalah keputihan

Saya pregnant 15minggu , mengalami keputihan sngt teruk dan kencing kotor .. ada tak cara lain nak pulihkan selain masukkn ubat dlm vagina . #firstbaby

1 Balas

Kalau teruk, baik jumpa doktor dulu. Risiko untuk saluran kencing ke buah pinggang dan juga kandungan. Sambil tu, amalkan pembersihan vagina dgn betul. Jangan guna sebarang pencuci / sabun. Guna air je. Doc pernah cadangkan dgn sy rendam vagina dgn air garam seminit ke 2 minit. Pandai2 lah nk rendam mcmana 😁. Lepas kencing, berdehem 3 kali untuk bagi lebihan kencing keluar. Basuh vagina dari atas ke bawah dgn air paip. lap kering. Minum air kosong secukupnya Minum yakult, yogurt kurang gula Kurangkan makanan manis/ tinggi gula atau diet no sugar less carbohidrat. Buat senaman ringan, berjalan ke, bg otot2 berkaitan bergerak. Sesuai juga senaman kegel untuk kuatkan otot pelvik.