Berat kurang

Saya pregnant 11w tapi berat kurang mcm mana ya? Bahaya tk untuk baby? Risau baby pramatang

3 Balas

Saya masa check up 12 w underweight juga bmi 16 ... nurse risau juga dia nasihat suruh naikkan 2 kg next appointment. Saya dah timbang hritu naik 1. 4 kg dh tpi still underweight. Masa jumpa doktor plak dia tanya memang berat mcm ni dari sebelum pregnant ke? Kalau memang jenis tak cukup berat dari sebelum pregnant mungkin tkde risiko sgt kot , cuma jaga berat sepanjang pregnancy... kalau baby tiap bulan berat naik InsyaaAllah boleh keluar cukup tempoh matang ☺️Jgn stress , kdg2 kita terlampau stress pon baby boleh terkeluar awal... Saya pon pikir positive jeh ni 😂 risau juga kdg2 tapi kawal takmau pikir sgt lagi2 anak first . dah 15 w pon perut kempis saya buat taktau jeh , pikir positive 🤣 sebab ada kata masuk 6 bulan baru nampak perut ... Lagi satu jgn bagitau sape2 yg kita kurang berat badan , nanti bertambah risau bila dorang komen macam2 . 😂

mommy normal bg setengah ibu mengandung masa 1st trim berat drop. sebab normally 1st trim alahan fan tak lalu makan. sis 11w pergi scan baby kan? baby size selari dgn weeks ke tak? kalau time scan doc kata baby ok semua means alhamdulilah ok. mcm jauh sgt ni sis pikir baby premature. amalkan gaya permakanan sihat sis. makan mknan berkhasiat utk u and baby. plus mood and mindset kena healthy juga . elakkan fikir benda negative yg tidak perlu. take care and be happy sis ❤️

Baby berat kurang ke maknya? Kalau baby berat mcm biasa takyah risau walaupun mak tak baik sgt. Sy dulu naik 6.5 je. Ms anak ketiga lagilah berat sy menurun je tp baby ok lahir 2.8