Hii mommies nak tanya

Saya preggy 12 minggu, harini baru buka buku pink. Tapi tadi nurse check saya ada lump dekat breast kanan. Tapi tak sakit pun. Nurse bg refer dkt hkl tapi lambat lg appt saya. Ada mommies berpengalaman lump dkt breast tak ? Bahaya ke utk preggy ? Saya risau laa #firstbaby #ingintahu #firstmom #bantusharing #seriusnanya

7 Balas

Saya pun ada lump kat breast kiri. Dari pregnant anak pertama dulu dah ada. Lepas bersalin, bila breast penuh lagi ketara lump tu. Tak payah rasa pun dah nampak dia timbul. Pastu anak dah tak menyusu, dia hilang. Masa pregnant anak ke 2 ada rasa balik. Ni tengah breastfeed kan anak, kalau breast penuh pun timbul balik. Masa anak pertama 3 bulan ada jumpa dr. Dr kata kantung susu. Pastu masa anak dah 3 tahun ada buat ultrasound dua2 breast. Dr kata takde apa2 yang pelik. Sebab masa tu lump tu pun dah tak berasa. Entoh la taktau pebende tu 😅

1y ago

Taktau nak cakap besar ke tak 😅 besar dia macam besar hujung jari juga la.

Saya pernah ada lump di ketiak semasa hamil. Pergi KK, doktor cek nak pastikan lump yg pelik atau lump drpd kulit. Doktor buat pemeriksaan mcm saringan breast kanser dari ketiak ke payudara tu. Doktor sahkan ia drpd kulit shj.

Sy ade belah kiri, tapi xserius, doc ckp hormon time hamil, nnti lepas pantang cek blk, sellu doc ckp akan hilang bile susu kan baby, nie tggu minggu je nak bersalin.

lump org berbeza, tunggu jelah appointment tgk apa tu.. if lmbat sgt gi swasta terus

1y ago

baik, thankyouu 🤍

perlu periksa dulu tgk jenis ketulan apa.