Pemakaian puting

Saya just nk tnye anak sy setahun 5 bln dan lagi beberapa hari nk masuk setahun 6 bulan.Die suka giler pakai puting..Saya ada terbaca yg pemakaian puting melambatkan percakapan..Adakah benar atau tidak..Sebab anak sy hanya thu ckp nak ,xnak,tata ,bird..tapi baru2 ni ada bawak jmpe consultant paeds..die just diagnose isolated speech delay and die refer speech therapist..Risau pulak sy..sbb takut autism.Tapi die x suka duduk sorang2.kalau xde org sekeliling,die akan nangis..Kalau saya gi toilet pun,die nangis..Lagi satu kalau mainan,die suka main telefon yg ada muzik sambil senget2 kepala ikut alunan muzik..Memang suka betul.Building block pun die suka jugak..Bila saya sembang ngan mak sy (nenek dia) pasal die,die paham jer..

Pemakaian puting
2 Balas

Ada banyak faktor baby speech delay. Pemakaian puting pun kalau ada mungkin, tapi bukan atas sebab puting sahaja puan. Saya tak boleh bagi nasihat pasal ni sebab kurang ilmu cuma nak pesan, jgn salahkn diri sendiri ya puan. Awk dh dapat surat referral tu langkah pertama, cuma kena ikut je nasihat dr lepasni k. Suarakan concern awk pasal puting and any other issue. Nanti dia boleh bagi next step. Kita doakan semuanya dipermudahkan ya.

9mo ago

sebab makcik die pun lambat jugak ckp..start umur 3 tahun baru boleh..mungkin salah satu faktor kot..cuma saya je bnyk ckp dan start ckp awal jugak.so far,anak sy aktif giler..memang x duduk diam..anyway,tq for yr advise

tak juga. anak sy dh masok 2tahun 8bulan. still hisap puting. banyak cakap😅. sy yg xlrt layan dia. anak buah sy 3tahun++ still hisap puting. kalau bercakap dgn dia mmg kita kalah. lg xjwp soalan dia lagi tu dia akan tya

9mo ago

ok sis..tq so much