Kenduri aqiqah

Hi, saya nk tnya mommies / daddies sekali.. klau buat majlis aqiqah habis berapa RM ya ? Saya tnya mak saya dia ckp habis rm5000, lepas tu dia tnya saya kenapa x tumpang majlis kahwin org , lpas tu bayar utk majlis aqiqah je ? Majlis org kot, x kan nk selit kenduri kita.. klau selit pun, mesti nk kena bayar half² utk khemah / meja makan / kerusi.. baik buat kenduri sendiri..

2 Balas

bergantung besar mana majlis tu. berapa ramai jemputan. mcm Sy haritu buat sekali dgn my sis. aqiqah utk 2 orang lah kiranya. 4 ekor kambing sebab dua2 anak lelaki. 4 ekor kambing - rm2k masak sendiri, so jimat sikit. nak bagitau the actual cost tak tahu jgk sebab family ada jgk bagi sikit2. haritu ramai jgk orang kg yg datang. menu nasi putih gulai kambing singgang daging ayam masak merah sayur bubur kacang acar belacan tembikai air hampir 4-5k la jgk jgn ikut orang. ikut kemampuan awak je sis. tak mampu buat majlis, masak2, bagi je dekat masjid. tak perlu beria. even ustaz Salman Ali tu pun ada je anak dia yg dia just masak pastu agihkan dekat masjid. jgn susahkan perkara yg mudah

Anak sy lelaki. 2ekor kambing. Rm700+. aqiqah kt mekah tu. ikut thp kemampuan ja. lgipun tmpt kmi susah nak dptkan kambing 😅 mjls cukur jambul plak kami serentakkan pada hari yg sma aqiqah dkt mekah tu.