Jaga hati MIL atau kesiankan anak?

Saya new mom,saya dah habis pantang..tak lama lagi saya akan mula bekerja..anak saya hantar pada MIL utk jaga..tapi ada perkara yg saya tak suka yg kemungkinan berlaku. MIL saya nak bagi anak saya minum susu+Nestum. Katanya hanya campur 2sudu shj(pagi&mlm) anak saya baru 2bulan4hari.Atas alasan,supaya anak saya gemok dan najis pekat.Saya sebagai ibu, sedih bila dengar anak sendiri kena ambil selain susu pada usia sekarang. Padahal graf perkembangan anak saya meningkat(checkup kk)Saya dah explain dekat husb apa yang maknya cakap and minta dia bantah..dia pun dah bantah,tapi maknya taknak dengar. Kami memang plan nak hantar ke pengasuh,tapi memandangkan shift kerja kami tak menentu..terpaksa lah hantar ke MIL. Saya nak tanya,mommy2 pernah dengar ke baby minum susu+Nestum? Atau ada mommy2 pernah buat? Boleh tak share comment sikit..jujur saya cakap,saya risau+sedih. MIL baik,tapi kuat sentap,tapi saya kesiankan anak saya. Anak sekarang tak sama macam anak zaman mereka. Lagi2 sekarang mcm2 penyakit muncul. Help mommy 😭

17 Balas

sepupu sy suami dia Bomba. dia nurse. dorg pjj rasa.. ank dia dri lahir smpailah nk setahun ni.. bnyk duduk dgn pengasuh. Ada je pengasuh yg boleh deal .. yg boleh Jaga bermalam skali.. dripada sis korbankan ank /risiko bermasam muka, baik ambil langkah cri pengasuh yg boleh deal dgn waktu kerja sis.. Kita dah la kerja penat2.. tau2 ank pulak takut disumbat mcm2.. kalau pengasuh Kita boleh tegur,boleh bgtau,boleh ckp apa boleh apa yg X..boleh tegas.. tp dgn org yg relate dgn Kita ni susah.. besok masam muka la apa la.. kalau sy,sy xboleh trima benda2 mcm ni dri berlaku . hntar la anak ke pengasuh..

5mo ago

terima kasih komen. terima kasih bagi pendapat ..saya akan bincang balik dgn husb.. saya pon setuju ngn apa yg sis cakap. patotnya dari awal saya bantah utk hantar anak ke mil..tapi awal tu,saya tak tahu dia nak sumbat anak saya ngn Nestum. Alhamdulillah Allah detikkan mulut dia utk cakap ngn saya. saya akan buat sehabis baik utk anak saya.. terima kasih sis,bagi pendapat

usahakan la jgk org lain yg jaga anak tu bkn family sdri puan.. kalau jd apa2 penat nak gaduh. kwn sy dia kerja mlm husband keje ptg, mil jaga anak,masa mak jaga dbf, masa nenek jaga botol.. masa 3m mcm tu nak jd kes, anak muntah cirit sampai berminggu, kena warded doktor sahkan kuman faktor kebersihan, gaduhhh bila nenek mulakan salahkan mak makan mengarut menyebabkan anak keracunan bila minum susu badan, bkn dr botol susu yg basuh tak elok.. ni puan plk cerita nenek nk bg cucu makan, jangan laaa puan, usus baby tu sangatttt la belum matang nk proses walaupun sekadar nestum

5mo ago

entah basuh entah tak botolnya. entah bilas mcm gitu je.. dulu skrg lain.. skrg bnyk penyakit.. udara pun xbersih.. Tu susah bila org yg Ada kaitan ni.. bila ckp sikit masam muka. dia biar org luar. nak gaduh ke apa ke lantak Sana.. bukan akn jumpa hari2.. xpuas Hati,buat report ,Xpayah hntar situ dah. ini kalau org trdekat. nak hadap episod masam muka xhabis2.. dikutuk. Ada apa2 Majlis nak kena hadap .. belum lagi dihasutnya org keliling .

of course kena kesiankan anak& perlu juga jaga hati mil but jaga hati mil doesn’t mean awak perlu iyakan je apa dia nak buat, awak kena explain tegaskan betul betul. yes betul anak dulu dngn anak skrng mmg tk sama perubahan zaman + perubahan alam.. asap virus penyakit.. itu anak awakkan? lagi pun kenapa mil nak anak awak gemuk? sebab comel? gemuk tak semestinya sakit but comel tak semestinya sihat 🥲 zaman dulu takda internet macam zaman kita maybe ada je baby yg meninggal sebab sumbat makan pelik pelik cuma dorang je tak tahu.. yg selamat tu selamat la antibody kita tak sama.

5mo ago

terima kasih komen. terima kasih bagi pendapat ..saya akan bincang balik dgn husb.. hmm betol,saya dah banyak makan hati ngn mil bila dia nak buat anak saya ni mcm dia jaga anak dia dulu. kononnya dia yg terpaling tahu dlm semua benda.. saya akan cuba sedaya upaya cari pengasuh demi anak..terima kasih banyak share pendapat

anak baru 2 bulan lebih tu...... nestum?! biar betul...baby belum boleh hadam lagi tu sepenuhnya ... nestum kan solid food walaupun di campur susu.. anak dh boleh makan or 1 tahun keatas je boleh sis...sis tak Salah nak jaga hati MIL but sis kene tegas bagitau apa yg boleh dan tak boleh sebab baby sis tu..kalau pape terjadi..sis juga yg hadap nanti sis 😭😭😭 kesian anak dlu baru kesian org lain sis..slow talk ngan MiL sis.. dia tentu faham..

5mo ago

sama sama sis . ♥️ semoga urusan sis dipermudahkan ya amin.

GILA BAGI baby 2 bulan nestum. sistem penghadaman tak matang lagi. akan mengundang banyak masalah kelak. jangan layankan this madness. retaliate. anak you. bukan anak mil. berkeras sikit. sat lagi anak you sakit meleleh air mata. you sanggup ke tengok anak you sakit? biar dia sentap. pedulikan mil tu.

5mo ago

yassss you go girl

Ada masa lagi tu sis nak cari pengasuh. Mesti ada yg ambil shift. Kita mmg hantar stranger pun risau sbb tak kenal and kalau boleh nak family sendiri. Tapi, kalau family sendiri mengundang bahaya, baiklah kita elakkan. Kalau nak juga, heret MIL tu pi jumpa dr / nurse biar kena tarbiah. Bahaya sis.

5mo ago

terima kasih komen. terima kasih bagi pendapat ..saya akan bincang balik dgn husb.. ye sis,saya sayangkan anak saya..tapi dalam masa yg sama,mil saya baik. cuma silapnya dia buat anak saya ni mcm dia jaga anak dia dulu.. saya akan cuba sedaya upaya utk carikan pengasuh. demi anak,daripada anak sakit and bergaduh kelak.. terima kasih sis,bagi pendapat

Kena tgas dgn MIL tu. Tp cakap elok2 lah dgn dia takut dia sentap pula. Share video ke pasal baby takleh makan lagi walaupun nestum. Ada kot video yg doktor share. Nak cari pengasuh yg boleh jaga malam pun susah tu. Kena cari yg betul2 boleh dipercayai .

5mo ago

terima kasih komen. terima kasih bagi pendapat ..saya akan bincang balik dgn husb.. saya akan cuba sedaya upaya utk cari pengasuh..terima kasih sis share pendapat

Better cari je pengasuh luar. Ni baru episod nk bg nestum baby 2bln..pnjg lg episod dia...org2 tua ni selalu compare dgn zmn dia. Nanti awk yg penat asyik dgr dialog compare "mak dh besarkan ...anak, elok je besar sihat" huhuhu

strictly susu sahaja sebelum 6 bulan. perut baby tak cukup berkembang lagi untuk digest nestum atau benda2 lain, banyak dah case baby masuk hosp, ada yg sampai meninggal. cari la jalan lain selain hantar ke MIL sebelum jadi apa2.

5mo ago

terima kasih komen. terima kasih bagi pendapat ..saya akan bincang balik dgn husb.. betul..saya pon buat research,ramai juga baby masok hospital disebabkan usus..lagi buat saya takot.. Nauzubillah. sepatotnya saya risaukan anak saya dulu,bukan senang nak dapat anak.. tq sis

mak sy pun x prnh pandai2 nk letak nestum dlm susu botol anak saudara sy @ anak adik sy la. dia pun tau kena susu je. botol2 mmg adik sy basuh dgn pencuci khas. mak sy pun fhm & ikut je. yela, dulu lain, skrg lain..