First baby... selepas ttc 7 thn

Nak tanya normal ke baby 2bulan 10hari berak 2hari sekali... Anak saya minum susu fm dan bf... Dua hari lepas mil ada bising2 sbb anak tak berak punca susu fm tak serasi dgn anak... Tapi anak sepanjang minum susu fm tak ada meragam dan naik bintik2 dkt badan..anak cuba tak berak je..anak berak 2 hari sekali... Tapi kalau dia berak memang banyak dan najis dia pon normal je .. Tapi lepas mil suruh tukar susu jenis lain ..hari besoknya anak berak najis warna hijau lumut cair nak dekat hitam2 sikit..anak berak sehari dua kali cair je najis dia macam air... Lepas pada tu saya bagi balik anak susu lama tapi mil bising cakap anak tak nak lah dan bila saya bagi anak susu badan dan anak nangis pon dia cakap tak nak..sayang je susu tu kena buang🥺susu yg saya dah pam siap2 dalam botol letak dekat peti.. Tapi klau anak dengan saya elok je dia minum susu bdn dgn susu fm lama dia ni.. Mommy2 rasa..sebab kan susu ke anak jadi tak berak2 dan najis jadi warna lain....#seriusnanya #firstbaby #pleasehelp #ingintahu

5 Balas

Kekerapan bagi susu formula berapa kali dalam sehari? Biasa kalau minum susu formula nie at least kena berak sekali sehari. Itu yg normal. Dan tekstur najis x berair2 dan x keras. Kalau awak bg susu formula sehari sekali, n the rest is susu badan, normal lah baby mmg x akan berak. Awak kena check semula antara susu formula dan susu badan nie. Yg mana lg kerap bagi. Yg bila awak tukar susu lain tu, warna najis hijau lumut nk dekat hitam tu actually means penyerapan bagus lah sbb susu tinggi iron. Tekstur najis pun kena tgk juga sama ada die keluar betul2 mcm air ke. Tp kalau x lebih dr 3 kali, baby bukan cirit birit lah tu. Means baby mgkn sesuai dgn susu tu. Susu formula nie mmg kena byk try n error. Dan akan byk pembaziran nk x nk kena terima hakikat yg mmg akan ada pembaziran. Yes boleh jadi sbb susu formula anak x berak sehari. Tp mcm sy bgtau kt atas, mana lagi kerap awak bg. FM @ BF?

9mo ago

anak saya dia lebih kepada susu fm sis

anak saya pun dah 4 hari x berak, bagi fully bf.. kdg2 je fm sikit kalau dia meragam malam2..kalau dia berak memang banyak and tekstur normal.. warna kuning.. takda pun tanda2 dia sakit perut atau sembelit ke apa.. bila sy tanya nurse dia cakap normal je tu sbb depend on penghadaman dia.. anak sy 51 hari

Anak I mula mula minum S26 Gold berak 2 hari sekali. Doc suruh consider tukar susu (of course susu ibu yg terbaik lah) Saya tukar ke Similac Total Comfort dan dia berak 2-3 kali sehari 😅 dah tanya Paed, katanya normal Warna najis dia hijau pekat gelap.

8mo ago

kira nya warna najis warna hijau pekat gelap normal lah ye sis...sbb anak saya dah 5hari berak warna tu

awk kalau dia berak okay, tak cair tk keras, warna kuning, sehari sekali pun okay, mcm anak sy, berak sehari sekali, tpi wrne taik kuning, tk keras, tk cair, nafsu susu pun kuat, just rajinkan urut perut dia dgn kaki bagi dia senang berak

9mo ago

anak berak taik kuning macam biasa je masa minum susu fm yg biasa bagi cuma dia berak 2 hari sekali...mil dok bising2 je anak tak berak... tapi bila lepas mil suruh tukar susu jenis lain sama jugak anak tak berak dan tiba2 mil cakap biasa lah tu baby tak berak 2hari sekali... pula dah😅😅 lps tu mil suka2 bagi anak minum susu fm campur dgn nestum..saya marah suami hari tu sbb misi sendiri tak bagi anak mkn nestum sbb kecil lagi...

naluri seorang ibu sentiasa betul walaupun first mom. follow je. mil tu buat pekak telinga je.