Keluar darah

Saya nak tnya dah hamil 7 minggu tp ade keluar darah yg wrna gelap mcm hujung period knp ye?? Dah hari ke 5 mcm tu... #firstbaby #pleasehelp

10 Balas

Saya berdarah coklat 3 minggu dari minggu 6 hingga minggu 9. Doktor tidak jumpa punca pendarahan macam polyps. Saya rasa doktor mungkin tidak ada jawapan. Rawatan adalah scan untuk tengok sama ada kandungan dalam rahim, tengok ada heartbeat tak, dan bagi ubat duphaston atau injection untuk kuatkan rahim. Mama pulak perlu banyakkan rehat, jangan berdiri terlalu lama atau jalan terlalu banyak.

2y ago

Sy plk bleeding dari 6weeks sampai 14 weeks makin heavy ada keluar ketulan darah juga. Dari 6-14 weeks tu mmg sy scan dan mkn duphaston semua bed rest juga dan admitted kt hospital berkali2 juga sbb threatened miscarriage. Last2 pd 14weeks 5 days baby sy gugur. Allah shj yg tahu sakit yg sy rasa pd saat tu. Sampai skrg sy msh takleh lupakan. Harap semua yg ada light bleeding pd awal kehamilan akn ambil tindakan utk berjumpa dgn doctor tak kisah lah coklat ke pink etc asalkan ada nmpk darah je terus pi klinik.

Baik awak jumpa doc , sy ada juga keluar darah baru2 ni . Doc cakap tu ancaman keguguran . Nanti doc akan bagi ubat kuatkan rahim . Ptutnya awak kene jump doc awal . Jangan biarkan berlarutan . Bahaya tu

2y ago

bykkan rihat sis

saya dh seminggu mcm ni. brown spotting. pastu ni keluar lendir coklat plk. tp scan semua okay haritu . dh ad kantung mknn sndiri. so relax je. makan duphaston n cucuk. apapun sila ke hosp awal.

Pernah dah cmni. Sebab saya rajin buat kerja d dapur. Berdiri lama. Mengemas la. Mcm biasa buat kerja rumah x rasa apa kan. Rupnya badan letih. Xda rezeki ms tu. jaga diri ya. Banyakkan berehat

Harap semua baik2 saja sis. Pengalaman sy macam ne juga dan akhirnya keguguran. Kecewa sangat masa tu. Sudah doktor cek scan biasa dan transvaginal, semua baik. Tapi gugur juga

2y ago

Sama lah nasib kita. Semoga semua baik2 sje.

tu normal sis.. sy pon keluar darah jugak dalam 2 minggu macam tu. tapi celet2 macam tu je sebab dokter kata benda tu nak menempel ke dinding rahim kita untuk jadi janin

Dah pergi cek dkt hospital ? Kalau dah cek sis bed rest je. Baring atas katil, jgn buat kerja langsung. Kalau bekerja ambil cuti. Rehat dkt rumah smpai hilang

2y ago

Yaa. Sebab tu nasihatkan utk bed rest. Maksud bed rest tu sis kena baring je jgn buat kerja apa2. Bangun utk mkn/pergi toilet. Insyaallah hilg. Sy pernah kluar spotting coklat, just bed rest je. Sy bekerja n ambik cuti emergncy. Alhamdulillah hilg

saya baru terjadi pagi tadi keluar mcm ketulan darah tp g hospital kantung ada doc suh rehat dan tgk 2 minggu lagi mcm mne tp perut ada sakit lps tu hilang

2y ago

Saya keluar cecair coklat... Kena bnyak rest.. Bedrest tp bosan..

Hari ke 5 dah mcm tu? Better ke Emergency

better check doc