Ibu mengandung boleh tak makan sushi?

Saya nak tnya betul ke ibu mengandung tak boleh mkan sushi?

21 Balas

Oh please jgn makan brg mentah masih ada bakteria atau salmonella sbb tidak dimasak betul, waimah buah potong yg tak pasti kebersihannya di luar sana pun boleh ada listeria...salad pun elakkan.. Sy pernah kena bahaya boleh jejaskan kesihatan ibu & kandungan.

Tidak sesuai bg ibu mengandung mkn sushi ketika hamil kerana kebanyakkan sushi menggunakan bahan yg masih mentah..tp if bhn yg digunakan telah dimasak terlebih dahulu bg sy tiada masalah...

Kalau mentah atau separuh masak, jangan sis. Takut ada kuman, kesian baby nanti. Tapi kalau mengidam sangat, tak tau la macam mna tapi kalau boleh elakkan ya mummy 🐱

Doc sy awal2 pregnant aritu dia dh pesan xboleh.. Bakteris DLM makanan yg x dimasak sempurna tu boleh pergi ke otak baby..

Saya rasa xboleh sebab makanan mentah still ad bacteria SBB xdimasakkan..pernah dgr di TV 'Tanya Dr imelda'

Boleh kalau semua masak dengan elok...kalau teringin Sgt, Sis try buat sendiri... Lg sedap puas dan bersih.. Hehe

x blh sis sbb ibu hamil x d galakkn mkn mknn yg blum masak spenuhnya untuk elak jangkitan bakteria pd baby

Utk ibu mengandung, mkn mknan yg x dimasak x sesuai sis...lebih baik elakkan...huhu

baca blog cakap tak boleh makan sushi mntah..kalau yg masak mungkin boleh...

Elakkan makanan yg tidak dimasak seperti sashimi. Yg dimasak boleh