bayi kuning

saya nak tnya anak sya kuning 194 2hari dh dalam nicu..sellunya berapa lama ye..anak² kuning

2 Balas

Nak tentukan berapa lama tu tak pasti juga pn. Sebab bergantung pada sistem badan baby. Organ Buah pinggang dan hati dia baru nak berfungsi dan mula proses pembuangan cecair bilirubin tu. Pengalaman saya utk anak pertama , paling tinggi 213 bacaan kuning dia. Anak saya prolonged jaundice result dia dekat 2 bulan baru keluar semua normal. Kalau tak mmg risau je kesian anak kena ambil darah je . Lagi 1 saya jenis darah O . Risiko utk ibu berdarah O lebih tinggi utk anak kena jaundice. Jadi saya keep positivekan diri shj utk anak . In sha Allah semua baik2 shj. Semoga dipermudahkan ♥️

What I know paling lama pun 1 bulan lebih or sebulan and paling cepat hilang kuning dlm masa 2 hari or 7 hari. Biasanya formula fed babies akan cepat turun drpd breast fed babies. It all depends actually. Tapi make sure you bangunkan baby every 1 1/2 hour or 2 hours utk menyusukan baby even if you kena menyusukan baby pkl 3am, still have too. Don't missed the time ya. Baby kena byk membuang (najis & kencing) utk kurangkan jaundice.