Kalau tahan bahaya x eh?

Saya nak Tanya, sy Ibu gdm dn kndungn sy Bru 16w. Doktor ada ckp Ms check up hr tu sy xdigalakkan puasa. Saya kalau boleh nak Cuba puasa dulu. So skrg sy Masih lagi bertahan puasa.klau baring je syg okey tapi bila dh bngun nk solat rs ketar tu so ada check bsp sy sje².. then sy tgok bacaan bsp dh 3.6. lagi sejam je lagi ni nak kene tahan . Agak² kalau sy tahan bhaya xutk baby sy? Walaupon bacaan gula Sy 3.6 tapi belom rs lapar sgt cuma pedih² gitu je perut dn Masih boleh berthn cuma Sy risau baby.... Ada yg sama cam sy tak? Kalau korg cmne?#pleasehelp #firsttimemom #firstbaby #advicepls

45 Balas

Kalau hypo, lebih baik berbuka terus. Saya pernah jaga ayah saya hypo sampai dia x alert keadaan sekeliling. Tanya apa2 blur, sejuk terketar2. Kalau sis sorang2 kat rumah bahaya 😭. Syukur sis masih alert boleh tanya kat sini.

3.6 tu bacaan dah hypo. Bukan setakat bahaya kat puan tp bahaya kat baby. Puasa ni memang wajib tp bukan sampai memudaratkan kesihatan. Puasa boleh ganti. Nyawa tu x ada galang ganti. Fikir mana yg terbaik. Dgr nasihat doc.

3.6 tu dah rendah awak. Lain kali berbuka je ye. Hari pertama ni slow2. InsyaAllah nanti dapat puasa sehari penuh. Sy pun gdm 22weeks. Bacaan 4.4 sy berani lg teruskan. Kalau dah rendah macam awak sy berbuka je tak tangguh2

2y ago

tq awk komen. InsyaAllah esok sy berbuka je kalau rendah lagi💗

bg sy baik xyah puasa...dktr sndri xgalakkn...kwn sy puasa dia rase ok je..boleh than..last2 baby mninggal dlm perut..klu jd mcm tu jgn mse tu bru nk mnyesal .bkn nk tkutkn..risiko ttp ad..puasa boleh ganti lg..

2y ago

tq awk komen🥹💗.. InsyaAllah kalau centu sy takut dh nk tahan kalau xlarat puasa.

Gigih nau.. dah consult dgn doc, diri sendiri pun pun jadi hypo, risau baby.. suka hati la sis, dari soalan pun dah tahu jawapan tak perlu tanya org dlm ni, sebab awk dah tanya doc , org yg bertauliah.

sy pun xpuasa..1st day try pkol 12 bacaan dah 4.1..klu sy teruskan boleh hypo so sy buka je terus..walaupun belum habis ganti puasa yg sbelum ni tp sy redha je ganti puasa..kesian kan baby dlu..

saya pun ada gdm MCM awak...tapi alhamdulillah saya boleh berpuasa penuh....tp bg saya 3.6 tu hypo dah buka jelah takut memudaratkan kandungan awak dan diri awak....

2y ago

tula... sy Pon survive sbnrnya td. mmg sy tunggu Azan. tapi bila baca komen² dlm ni takut plk. Lps ni kalau cek awl dh rendah bsp tu sy akan berbuka terus la.pape Pon tq awk komen💗

sy pn GDM on insulin.. sy cuba puasa td alhmdllh ok..tp sy akn minitor bcaan gula sy tghari n ptg..kalau bcaa kurang drp 4..WAJIB buka puasa tu cpt2 sb bhya ibu n bby..tu yg doc pesan..

Seminggu sebelum puasa sy jumpa dietician. Dia kata tips kalau ibu gdm nak puasa, jika tak larat boleh cek bsp. Andai kata dapat bawah 4.0 tu dah hypo dan sila lah berbuka

btter dngr nasihat doctor klu doctor pesan jngn pose btter jngn pose sbb kita bwk nyawa dan penting dri sndri sbb rse rugi .sbb yang dlm perlu kn ap yang kita mkn ok