Perancang keluargaku

Saya nak tanya perancang keluarga yang mana okay ,saya sekarang 31 weeks so setiap Mggu jumpa nurse dan setiap minggu juga la nurse minta jawapan . sebenarnya nak rancang sendiri sebab saya dengan husband baru 24 tahun tapi nurse kata susah takut sangkut bahaya sebab saya ada gdm dan anemia .. #terima kasih sudi share

7 Balas

Klau ibu tu ada risiko memang klinik akan kerap cakap soal perancang ni. Boleh ke awak control jarak 2 tahun dgn sendiri? Bagi ibu2 yang normal takda masalah pun.. dlm 100 org hanya beberapa pasangan saja yg berjaya rancang sendiri,yg lain semua gagal. Sekarang memang YA husband kata boleh bg kerjasama, esok lusa ingat lagi ke? Kena cari apa risiko bila jarak kelahiran terlalu dekat, jgn samakan badan awak dgn org lain. Bab rancang ni bukan bermakna sekat rezeki anak tapi bila melibatkan nyawa dan kesihatan memang kena fikir, dlm islam pun dibenarkan. Mencegah itu lebih baik dr merubati.

Sy setuju dgn misi tu.. risiko utk next pregnancy.. lagipn sis muda lagi.. so sgt senang lekat kalau rancang sendiri.. fikirkan aspect nak sembuhkan badan sepenuhnya dan aspect Kewangan.. zaman skrg faktor kewangan penentu kebahagiaan rumahtangga itu fakta okeh.. pernah ada user discuss dulu bab ni let me paste it here hopefully it works https://community.theasianparent.com/q/sharing-sy-bersalin-21hb-10-2018masa-baby-3bulan-sy-plan-nk-ambik-impl/817310?d=ios&ct=q&share=true

Bergantung pada sis dan suami.. kalau sis rsa nk rancng sndri pstikan suami sis bekerja sama.. kalau tidak memang akan melekat.. tapi, itu rezeki Allah.. sehebat mana kita rncg or mkn unt rcng sklinpon kalau dah Allah nak bg.. siapa kita menidakkannya ye dak? Tp, alhmdulillah.. sy rncg sndri dgn husband n husband bekerja sama.. ank skrg dah 3 tahun.. tahun depan 4 thun dah.. nak jd abg .

mcm kes sy . misi suruh ambik iucd . sdgkan sy dgn husb nak merancang sndri 😌 tambahn lgi sy berumur 17 thun dpn & smbung skolah . husb tkut ada kesan sampingan nnti . sbb bnda tu bknnya mcm ubat klau letak ubat trus cair msuk tubuh apa smua . dia mcm benda . letak dlm rahim . klau stay dlm rahim tk kemana tkpa . just overthinking jaa tkut bnda tu ke tmpt lain

rancang sndiri..ckp kt nurse,yg penting kerjasama..n awk dgn suami mmg kena kerjasama la..xboleh sorg2,xjadi..suami sy xbg amik prancang,dia tkut bg effect kt isteri dia..

Jwb kata suami soh rancang sdri je kalau awk mmg xplan nk ambil perancang dr klinik

Rancang sendiri je..