Perlu puasa atau tak?

Saya nak tanya pendapat, saya taktahu perlu berpuasa atau tak sebab sekarang baru 4 week 5 days. Saya ada baca kalau pening atau sakit perut boleh buka. Saya dari pukul 11 tadi perut cramp dan start pening. #firstbaby #pleasehelp #ingintahu

11 Balas

PENTING Ibu mengandung yang TAK DINASIHATKAN untuk berpuasa ; 🖐Jika masih berada pada trimester pertama kehamilan ( 3 bulan pertama ) 🖐Bilamana ibu ada risiko untuk mendapat darah beku di kaki ( venous thrombosis ) - moderate or high risk group 🖐Ibu yang tak sihat - demam, muntah-muntah, cirit birit 🖐Ibu yang mempunyai high risk pregnancy seperti pre eclampsia, penyakit autoimmune, atau penyakit jantung 🖐Ibu ada kencing manis ketika hamil - kencing manis jenis 1 dan 2 atau GDM yang memerlukan metformin/insulin. GDM dengan kawalan permakanan perlu dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. 🖐Kehamilan di mana baby tak membesar ( IUGR ) 🖐Ibu yang menyusukan badan dan bimbang pasal kesihatan dirinya 🖐Ibu yang tak menyusukan anak tapi masih berada dalam tempoh pantang selepas bersalin. Walaupun kadang2 darah nifas dah kering 2 minggu lepas bersalin, tapi tahap kepekatan darah masih lagi tinggi selepas bersalin sehingga 6 minggu berpantang. Jadi risiko untuk thrombosis tu masih lagi tinggi 🖐Ibu yang berada di negara yang waktu siangnya lebih panjang atau lebih lama Ingat, kena tanya doktor dulu boleh berpuasa ke tak. Jangan pandai-pandai Segala keberkatan tak bermakna, jika kehamilan kita tak sihat. Jadikan Ramadhan kali ini, Ramadhan yang paling bermakna Ahlan wasahlan, Ramadhan Creadit info dr muhammad izzat

1y ago

ya bahaya. tapi kalau nak puasa juga kena rujuk dgn doc yg jaga you.

Apa apa pun cuba puasa dulu.. saya klo sebelum ni tak mkn saya rasa lapar sangat. Tapi first puasa tdi saya dah cuba puasa alhamdulillah boleh tahan. Jadi ap apa pun kena cuba puasa dulu. Klo hipo pening macm nk pitam baru buka. Saya pening sikit2 je alhamdulillah boleh tahan mcm before pregnt.

1st trimester kan? x digalakkan puasa tau, sebab, baby awak x kuat lg nak tahan tanpa ada nutrient dr awak, klu awak x mkn / puasa, ada possibility baby awak jd mkin lemah tauu. baby msa 2nd - 3rd trimester dh mkin kuat, so, time tu klu awak larat nk puasa, diharuskan ikut kemampuan awak

misi saya kata cuba puasa. tapi kalau rasa perut rak sedap, baby mengeras, baby tak active macam biasa, buka je terus. tak ada masalah pun tak puasa kalau untuk kebaikan. yang penting nanti ganti semula. siapa je tak nak puasa penuh kan. tapi kalau memudaratkan boleh je buka.

setiap yg mengandung pun wajib untuk puasa. kalau sampai diberi mudarat kepada diri sendiri, hukum HARUS untuk berbuka. kalau awak rasa badan mmg lesu tak larat untuk tahan, berbuka jelah. boleh ganti dan bayar fidyah

1y ago

betul cakap puan ni☺️

terima kasih banyak yang respons soalan saya, saya first mom jadi nervous if apa apa jadi pada baby. doakan saya kuat nak hadapi bulan puasa ni 🫶🏻 terima kasih juga berkongsi ilmu.

Saya 5weeks tk dapat nk puasa sbb pernah spotting & cepat lapar juga, saya pulak bkerja..

Sudah kena bagitau kat semua media yang 1 trimester tak di galakkan berpuasa.

Diharuskan berbuka jika memudaratkan diri dan risau akan kandungan

kandungan msh awal, xperlu berpuasa