Nak Tanya Mommy²

saya nak tanya ni saya dah berklinik ada buku baby dah tapi saya belum berkhawin, sbb nnti saya ada perjumpaan dgn JKM dorang akan tanya apa sak yaa ? sbb dorang akan tahan baby ka klu saya dah bersalin nanti sbb belum berkhawin dan ataupun mreka mau waris keluarga saya atau pun keluarga lelaki ka ? Sbb keluarga tak tahu lagi pasal saya sbb tu saya nak tanya ni minta pendapat disini mana yang perna alami mcm saya. saya harap ada yang sudi bagi penjelasan kat saya.

6 Balas

sa begitu juga, bulan 11 haritu pi jumpa, time tu sa pregnant 3bulan, lepas sda bt buku pink kna atur suruh jumpa JKM. dorang nda ambil baby kalau kau yg mau jaga, kalau kau xmau jaga baru dorang ambil, dorang tanya siapa jaga kau nanti sudah beranak, siapa tanggung belanja tu baby, kalau kau bawah umur kau bersalin nanti dorang mau penjaga/ibubapa mu yang sign surat keluar hospital mu. kena ada keluarga mu yang mengaku mau jaga kau sm tu baby

Dulu sy pn mcm ni. Tapi dia sbenarnya bukan jkm pun. Mcm kaunseling je. Sy bersalin umur 23. Thun 2019 bulan 10. Masa checkup doc dh siap2 bt surat nk jmpa diorg. Time tu sy kena ada waris. Soalan tu just tnya sapa jaga baby, sapa tanggung, gaji yg menanggung berapa and so on. Dia nak tau psal kewangan dan keadaan family mcm mana sbb diorg takut si ibu nya buang anak nya.

pgl pewaris sebb klau xda pwris beby dorng ambil sy pn cm ne cuma laki. halng entah kmna selepas dia kta nak kerja d kl dia xpulang2 smpai la umr ank 5 bulan

Samalah sis saya bersalin 16 thun, and kna jmpa kaunseling walaupun dh kawin.

Kalau tak salah, kena ada waris/parents.

Cukup umur x perlu waris.