Berhenti suntikan perancang depo

Saya nak tanya mummy2 semua. Saya 2x cucuk depo selepas bersalin secara czer. Sepanjang cucuk period hanya spotting dan lama. 2 bulan lepas saya berhenti cucuk depo akibat berat badan naik mendadak, emosi tak setabil, period panjang, migraine. Sekarang period saya kembali selepas 2 bulan. Tetapi period saya sekarang sudah 19hari dan masih tiada tanda untuk berhenti. Adakah normal? #bantusharing #seriusnanya #pleasehelp #cucukdepo

5 Balas

kesan guna injection depo memang macam tu sis.. sy pernah setahun tak period lepas berhenti inject depo. macam situasi sis, sis kan bersalin ceaser, jadi nak atau tak sis kena juga ambil perancang. bincang dengan nurse dekat kk perancang apa yg baik untuk sis sementara ni sebab sis pun tahu kan kalau ceaser luka tu nak ambil masa berapa lama untuk betul2 pulih..

macam sy plak sepanjang cucuk depo tu, heavy bleeding dkat 3bulan pastu migraine setiap hari..sampai sy kena minta ubat utk stopkan bleeding tp xberkesan juga..dalam masa 3jam, pad dah penuh..memang terganggu waktu tidur sebab kena asyik bangun tukar pad & akan jadi restless serta emosi xstabil..hbis je tempoh 3bulan depo tu, sy stop terus & hanya makan pil je

sya pun mcm tu juga..lepas bhenti ambk depo xlma lpas tu dtg period tp nak dekat lbih 2 minggu jg period kluar..pd mulanya takut jg igtkan x normal drah kluar lama gitu kan..tp rasanya normal kot sbb badan pun baru nak adjust kesan x ambk depo yg mmg mnggangu hormon tu..next period sya tu baru ok mcm biasa

Lepas bersalin dan lepas berhenti perancang, biasanya memang akan ada gangguan hormon. Akan Amik masa utk hormon kembali stabil

saya 1 bln tak haid bln seterusnya mesti akan haid 1 bln berselang seli je ..dtg haid pn sikit2 je tp smpai sebln juga..