Susah Kencing

Saya nak tanya mummy2, ade x time preggy susah nak kencing? Rase x tahan sgt2, bila pegi toilet dkt stgh jam mencangkung x keluar air kencing. Rase pedih kt bwh tu sbb air kencing penuh tp xblh keluar. Sape ade pengalaman? Blh share cara lancarkan kencing x?

2 Balas

sy pernah kena. kencing kotor klo mcm tu. mula2 kerap sgt nak kencing, pastu kadang2 rase tak lawas. pastu dia start lah rase pundi kencing dah penuh, tp still tak leh kuar kencing. sy smpai warded sebab akhir ye x boleh kencing. masuk cbd di emergency ward. masuk ward 3 ari sbb pakai cbd. pastu doktor try buka cbd, still lagi rase nak kencing, tp kuar air kencing sikit2. jadi doktor nasihat, selepas kencing, tekan dgn tangan di bahagian pundi kencing (bwh perut) selama beberapa saat, nanti akan ada lagi air kencing akan kluar sikit2. selagi tak lawas, bangun kejap relaks, pastu rase nak kencing balik, cuba buat balik benda yg sama. klo lepas kencing still lagi rase tak lawas, amik benda suam (mcm botol air letak air suam), tuam di pundi kencing utk bladder massage supaya tak bagi pundi kencing bengkak. doktor kate sbb kita pregnant, so rahim yg mengembang tutup laluan saluran kencing kita. jadi mmg akan jadi tak lawas bila kencing. amik masa kandungan 4-5 bulan baru boleh rase ok sikit.

bnykkn minum air masakkkk