Susu badan

Hi, saya nak tanya mom² yang banyak susu badan you all buat apa dengan susu tu eh? Sebab susu kan bertahan 6bulan kat freezer.. saya punya terlampau banyak sampai beli freezer pun full dah.. sekarang anak masih menyusu bf lagi..

Susu badan
1 Balas

sis masih pam ke? bagi secara direct ke guna botol susu? saya dulu time exclusively pumping pun nampak la memang dah start oversupply.. pastu saya slow2 jarakkan time pumping dari 2 jam skali ke 3 jam pastu 4 jam skali sambil df jgk.. akhirnya boleh stop pumping tanpa rasa breast bengkak. Skang df je. skang tinggal beberapa je lagi dlm freezer. boleh bagi jarang2 mcm 1-2 kali sehari kalau nak habiskan stok tu.. jangan kerap sangat nanti kacau supply susu badan.

12mo ago

Susu frozen memang rasa kurang sedap berbanding chilled/fresh ebm, sebab ada enzim lipase tu. Tapi masih boleh minum. Cuma ada baby yang mungkin reject frozen ebm sebab rasa lain la kot.