Jaundice (Kuning) - Ibu darah O

Saya nak tanya, macam mana nak kurangkan kuning baby jika ibu berdarah O, result kuning makin naik 😭

31 Balas

sy dgn baby darah 0. sampai habis pantang pun kena cek darah juga. yg sy tau, kalau baby dgn ibu darah o, jgn bg susu kita dulu. pam dan simpan. susukan baby guna susu fm dulu. nnt dah ok, boleh bagi semula susu ibu

bg baby susu formula dulu sis..anak2 sy semua suy bg susu formula dari hari pertama lahir sampai masuk minggu kedua campur jgk susu bdn tp lebih pada susu formula la..kalau x berani nk try x pe sis sy bg suggestions je

Anak buah pun susah nk turun sbb darah O tapi hari2 bgi susu karihome susu kambing dgn sengkuang cina yg di perah minumkn air ye . Sehari dia akn berak 3-4kali lepas seminggu alhamdulillah bby dh turun kuning

1y ago

Kalau beri baby minum apa apa selain susu, takboleh ye.

Bagi bby banyak susu. Kalau xda susu badan bagi susu formula. Kalau dia banyak kencing dan berak itu yg bagus. Sy darah O dua2 anak sy mmg kuning teruk tpaksa admit. So sy buat mcm tu ja.

sis kna kerap bg susu je....xkira direct bf ke epmom ke fm ke....tmbh sis drh O+ mmg xleh lari dh ank akn kna kuning....tpi nnti dia akn hilang sndri jgn rsau ye

Kerap bagi susu supaya baby berak dan kencing Malam time tidur, jangan bergelap kena on lampu tidur. Ni MA kat klinik saya bagitahu. Puan boleh cuba ya.

Kwn sy nurse suruh bagi susu formula utk cepatkan kuning turun. kuning dh turun baru bg susu badan. Memang beza la kuning turun bnyk. kwn sy pun darah O

Bagi susu Lectogen sekerap yg mungkin … Lepastu Mandikan baby dgn air herba Cina ( pergi kedai cina ckp nak air herba Utk baby kuning)

try jangan tutup lampu langsung walaupun malam. saya buat mcm ni kuning anak turun mendadak dalam masa 1hari. saya suami isteri & anak darah 0+

1y ago

kalau baca komen pasal susu. saya mmg bg formula masa awal2 sbb susu badan tk byk lagi time tu

Kerap beri anak susu. Ibu boleh try makan plum atau buah as long beri anak kerap berak dan kencing. Pakaikan pakaian yang bersesuaian.