New mommy here

Saya nak tanya, macam mana ibu ibu semua nak telan ubat ye ? Saya kalau nak telan folic acid tu waktu breakfast, nak muntah. Or ada tak cara macam mana makan supplement tanpa rasa nam muntah.

3 Balas

saya ada bagitau nurse yg time dulu pregy anak first muntah semua selalu folic acid yg KK bagi,jdi anak ke 2 ni tnya doctor lgi nak ambil folic acid lain dia kata boleh juga beli diluar asalkan tak muntah,yg penting 400mcg folic acid,saya ambil yg nama(centrum) farmasi,Watson ada jual,bnyk juga vitamin dalam a-z ,masa lepas consume try makan benda masam lain mcm gummy vitamin , consume guna air oren

Makan time perut kosong .. jarakkan 2 jam sebelum / selepas makan .. kalau nak mkn berat dulu, lepas dah 2 jam bru mkn folic acid . Atau boleh makan sebelum tidur.

sy ada rasa mual.. tp teruskan jgk. cepat2 minum air masak.