Barut/bedung/sarung tgn kaki

Saya nak tanya, kalau persediaan ibuibu nak bersalin di hospital kerajaan. Barut, bedung dan sarung tgn baby guna banyak ke? Sebab saya beli 2-3 helai sahaja setiap tu. Adakah cukup? Atau at least sehari kena ada dua ya? Baby akan tukartukar persalinan harian ke? #ingintahu #firstmom

1 Balas

Tengok pada macamana cara bersalin atau baby telah dijadualkan masuk wad atau tidak (untuk kes berisiko) Mcm saya induce to labor, jadi awal2 nurse dah kata tak perlu pakaian baby dibawa ke LR. Tapi saya bawa je 3 pasang baju termasuk bedung, sarung tangan dan kaki. Yang pakainya 1 pasang je. 😅 sebab saya kena emergency czer, so, baju dipakai pada hari kami discaj. Sehari sebelum discaj anak baru keluar wad SCN , saya masih dlm keadaan baru pulih drpd lemah czer petang tu jadi saya tak tukar baju anak pun. Esok tu baru lap-lap anak dan tukar baju sbb dah nak discaj. Barut saya tak bawa sbb adik saya kata tak perlu, bawa yg asas je.

2y ago

Oh jadinya mandikan/lap baby. Tukar pakaian baby bergantung pada kita lah ye? Boleh saya tahu awak beli bedung berapa banyak ya? Kalau tibatiba barang baby kurang, husband boleh hantar pada kita waktu melawat atau bagi pada guard juga kan? Terima kasih banyak sebab bantu. Semoga sentiasa dipermudahkan segala urusan