GBS itu apa ??

Hi saya nak tanya . GBS tu mcm mana bole detact ? Maksud saya selain dari kita ssndri bagitau misi atau dokter yg kita ada keputihan yg bnyak , adakah setiap kali check up time check air krncing dorang bole detact ?? Mohon pencerahan .. Tqvm😭😭#bantusharing #seriusnanya #mommybuntu #pregnancy #Nanya #jangandibully

1 Balas

brdsarkan pemahaman saya, GBS ni kita ada jangkitan kuman pada vagina. salah satu simptom dia, gatal2 kat kmaluan. kalau memang sebelum pregnant ada keputihan yg teruk dan ada jangkitan kuman, seeloknya inform Dr untuk buat ujian. air kencing stiap kali datang tu, saya tak pasti apa yg diorg test. klau kputihan kluar banyak tapi warna normal tu, biasa. sebab mngandung. yg perlu dilihat jika bertukar warna dan gatal2. GBS ni kalau nak bersalin, kena ambil antibiotics sebab taknak baby yg kluar melalui vagina kita terkena kuman tu. klau tak ambik antibiotics, baby yg lahir trkena kuman boleh ada masalah paru2 dan menggangu pernafasan. boleh rujuk Dr untuk maklumat lanjut

3y ago

sama2. 😊