telinga bayi berbau, dan tahi telinga banyak

saya nak tanya, baby saya baru nak masuk 4 bulan, baru2 ni telinga belah kanan dia berbau dan tahi telinga nya banyak. saya pon bersihkan bahagian luaran telinga tuu sebelum jumpa doktor sebab risau baby tak selesa sementara tunggu ptg. semalam saya jumpa doktor di kk, tapi doktor ckp bayi saya takda apa, sebab alat untuk check telinga kat kk tu rosak. dia kata tunggu bayi demam atau tahi telinga nya mengalir keluar banyak, baru jumpa diaa. jadiii boleh jadi teruk tak yaa kalau saya biarkan? runsinggg 😭😭😭😭

1 Balas

telinga baby mmg perlu dibersihkan. baby kan tak pandai nak cuci sendiri. selalunya mmg telinga yg dipandang remeh sbb rasa takde apa padahal boleh jadi mcm awak ckp tu la. tiap kali lepas mandi lap telinga sampai kering luar dalam telinga tu. ambil cotton bud letak minyak zaitun dan cuci bahagian dalam. sapu sikit kat belakang telinga dan lap pakai towel