Due 14/12/2022

Hi saya nak cerita sikit. Saya masa awal trimester, bleeding on off then bedrest dalam beberapa bulan. After lama dah bedrest, bleeding pon stop sbb dah makan ubat kuat hormon tu. Tapi masuk 12-15 week, start alahan yang sangat teruk sampai turun berat badan. makan sikit tapi kerap tu pon muntah. Sekarang dah masuk 17 week, dah kurang muntah2. Tapi dah start rasa pening2. Cepat mengah. Buat keje sikit mengah, Tak boleh diri lama nanti pitam. Even duduk dapur kejap nak masak start rasa pening nak pitam. Sampai husband suruh x yah buat pape, duduk rehat je. Saya ni plak jenis dah biasa kerja, x reti duduk diam. Awal trimester amik zincofer tapi sebabkan lps mkn ubat tu asyik muntah je, kk prefer saya makan acid folic je, saya makan tu dgn maltofer, tu je ngam sampai skrg. Sepanjang hamil saya mmg kurang minum manis, makan manis2. Saya mmg selalu ada botol air masak. Pergi mana2 kalau rasa nak pitam saya terus minum air cepat2. Ada ke yang pengalaman macam saya? Macam mana nak hilang rasa pening ni. Kadang stress rasa, tak boleh buat kerja macam biasa. 😭#ingintahu

1 Balas

bagi tau doktor awk selalu nak pitam. bahaya tau. tkut darah rendah or tinggi sgt, hypo ke or mslh lain. tkut nnti awk pitam sorg2 masa xde org dkt rumah.