Set bersalin berpantang mana yang sesuai untuk mommies?

Saya nak bersalin dah, due bulan 2, skrgni sy tgh cari set pantang bersalin mne yg ssuai n yg berkesan utk dptkan balik badan mcm anak dara🥹, jamu apa ye yg bgus? Sy bru ni beli minyak berurut bidan putih utk bersalin, set umi alya ke nina roguy or dherbs yg best nk pakai mse bersalin , ingt nk beli set jimat smua ada, klu jamu bersalin umi alya tu okay tk?, #ingintahu #firstmom #seriusnanya

12 Balas

beli bengkung untuk hold perut sementara healing, tapi jangan bergantung pada bengkung untuk badan cantik balik. exercise kena ada. bengkung tu sementara je, nak bagi selesa bergerak awal2 tu. cari minyak panas untuk legakan angin, untuk urut2 sakit2 badan nanti. kalau sis nak ambil jamu, cari yg ada manjakani, kacip fatimah. tu memang bagus untuk kesihatan rahim & serviks. mandian herba pun bagus, bagi badan segar. orang kata bertangas pun bagus tapi saya tak pernah cuba, maybe berpantang kali ni nak cuba nanti, beli herba siap dalam sachet je. dulu saya guna set tropical herbs amway, herba mandian dia dalam bentuk sabun, saya tak minat sangat, tak rasa sangat fresh herba dia. kali ni nak cuba cari yang herba dalam sachet tu.

4mo ago

haha takpe @TT kita suka je soalan awak. kita pun duk scroll jawapan2 sisters lain tengok orang share diorang pakai brand apa etc. thank you tau tanyakan, kita tak terfikir pun nak tanya haha. sis @anon, tak faham apa point-nya. okay orang bertangas etc beberapa hari je, pastu? fyi, ada je orang yang berbengkung bertangas mandi herba etc bukan waktu postpartum juga. atas masing2 nak jaga diri macam mana kut? apa point sis sebenarnya, jujur saya tak faham. maaf ya.

buat masa ni yg dh survey pil yg blh mkn walaupun ank ada kuning...nonaroguy je la... kalau yg pilis+param+tapel beli yg sariayu je..jenis cream sng pakai... bau pun best... bengkung pulak beli yg jenis lekat tu je...jgn beli jenis tali atau tali yg ada zip tu...sbb nnti mmg x terpakai... lgpun yg jenis lekat tu kalau czer pun blh je pakai...lg slesa...nk batuk pun x sakit sgt...jln pun x sakit sgt bila pakai bengkung...tp kena rajin anginkan tempat luka czer tu..jgn biaq brpeluh lama sgt... utk mndian...dua ank sblm ni sy guna mandian herba Tanamera...best jgk tp kali ni ingat nk guna yg umi alya pulak... tp kalau sis ambik CL...just beli utk hari yg brpantang tanpa CL la... sbb slalu dgn CL..depa ada sediakan mandian herba jgk...

Saya pula xbeli pun ape2 set pantang. Upah CL traditional berurut hari2, bertangas, bersauna, bertungku , mandian herba mak and baby, minum jamu kampung CL buatkan mcm tu. Mknan jaga. Bengkung nak pakai pun ade step2 kata CL tradisional saya so dia pakaikan hari2. Step 1 slalunya support perut tarik naik atas for 3 days mcm tu, pastu baru perut bengkungkan 4-5 hari, lastly pinggang perut skali. Jamu saya mkan jamu Kurma dhuha JRM tu. fungsi bnyakkan susu juga. Alhamdulillah baby full breastfeed. Saya masa pregnant naik total 16-17kg. Ni baru sebulan 21 hari saya dah dpt balik berat badan asal dah berat sblum pregnant.

Semoga dipermudahkan mommy ☺️ First konsisten pakai bengkung + sapu minyak herbs after mandi sepanjang berpantang (everyday) . Untuk makan pulak sy ambil PHYTONATAL NONAROGUY punya (2 biji sehari lepas makan) .. sy fully BF .. Menu berpantang yang sihat .. Alhamdulillah bila amalkan last berat waktu pregnant 9 bulan 91kg . Habis pantang 44hari berat turun kpd 69kg ✨

Saya pakai set sari ayu . Memang berguna tiga2 botol . Buat sapu dahi , buat sapu kat perut untuk pakai bengkung , buat sapu 1 badan . Alhamdulillah , berkesan masa berpantang anak no 2 . Now nak pantang anak no 3 pun still pakai sari ayu . Jimat berbaloi dan berkesan . Tunggu masa nak bersalin je .

4mo ago

Boleh try . Kalau tak tahu kegunaan nya apa , boleh google . In sha Allah , ketiga2 botol tu ada manfaatnya . Boleh tanya seller atau google . In sha Allah , berguna produk pantang kita beli .

Semoga dipermudahkan urusan mommy. Tips dia jangan miss pakai bengkung, kerap breasfeed anak insyaAllah memang berat boleh turun. Saya takpernah ambil jamu. Just pakai pilis, tapel n param sariayu masa pantang. Plus, dalam pantang makan plain je jadi memang cepat badan jadi macam anak dara.

saya beli brand sariayu param pilis dengan tepel last2 tak pakai pun takdan nak guna , beli set loose yg awak rasa perlu mcm minyak panas dgn bengkung , jamu ke apa better x payah beli dulu buat anak kuning x boleh makan jamu 😅

4mo ago

satu lagi beli la lactulose aka ubat lembutkan poo tu wajib ada 😁

Pendapat sye, jgn bli set sis sbb x sume brg dlm tu kte pki.. mcm sye amek CL.. gne brg2 CL je.. bengkung je bli sendri.. tu pun jarg pki.. CL pn pakaikn losen panas & pilis je.. Mandi gne uncang herba.. rse nye bli loose lg ok..

masa pantang nanti awak just jaga makan je, minum air secukupnya, rehat secukupnya. pakai bengkung untuk dapatkan shape. breastfeeding pun boleh tolong awak turunkan berat badan.

saya pun tengah nak cari jamu. saya da dapat da badan sebelum mengandung cuma tulah taktahu dalaman da ok ke belum. saya try makan seafood lepas pantang gatal bethul Kat situu