Hmm kenapa ye..

Saya merupakan silent reader dlm TAP ni... Selalu tgk ibu2/bakal ibu post gmbr opk & upt... mintak pendapat org positive ke x... Tp bila org bg pendapat, mungkin x sama mcm ibu2 harapkn, diorang akn argue... Klu mcm tu, kenapa tanya? Percaya je la instinct masg2 hurmm...

28 Balas

Betul tu pastu kdg2 bila kita post tnya soalan ada sejenis yg reply suka perli2,haritu saya tnya betul ke kalau makan buah limau kulit anak boleh cerah sbb saya selalu dgr mcm tu, saya dan suami kulit cerah tp anak kulit gelap sikit.. boleh pulak sorg ni jawab “xprnah dgr lg cmtu,ank ni kulit ikot mak ayah, dh kalau mcm tu saya pn nk makan buah bnyak2 mudah kerja ” .. sedangkan saya dh mention saya dan suami kulit cerah anak kulit gelap sikit..bkn nk melawan tkdir cuma nk tahu betul ke petua tu menjadi.. dlm bnyak2 tu sorg je jwb positif “dulu mak saya pregnantkan saya selalu minum air soya sbb org petua ank boleh kulit cerah,bila saya keluar mmg cerah dari adk brdik lain,awak cuba la” haa kan mudah.. ni tak kira nak hentam org jeee

Opk, upt satu hal. Lagi satu bab bleeding/spotting & scan. Kalau kita ckp bleeding/spotting tu period, tak terima.. nak jugak ckp tu petanda pregnant. Then next2 months nampak balik tuan badan tanya pasal opk. Ehhh bukan haritu dah yakin sgt pregnant ke? Pastu yg scan ni, sono/doc scan kata maybe baby girl. Dia tanya plak kt sini nk reconfirm. Sebab bidan kata boy (lah tiber). Mmg mata kita kt sini lagi power dari sono/doc kan. Tutup jelah klinik tu. Maaf lah kalau komen2 kita ni kdg berbunyi negative sebab jujur. Tp most of the time kita jawab elok je, tp tt yg merentan tak tentu pasal 🤣 Mak ckp based on experience je. Anak mak pun dah beso2.

11mo ago

hahahaha sabor jela Mak nyer Yee...

Geram juga Kadang2 sbb benda simple je pun. Sikit2 nak pinjam mata. Hellooo, gambar pun tak clear nak pinjam mata orang pula. Formula dia simple je, upt double line samar ke terang ke = positive. Kalau opk, formula dia line tu kena sama terang atau lagi terang. Adoi apa payah sangat eh? Satu lagi, kalau delay period, tapi tak check lagi upt, boleh tanya pulak kat sini pregnant ke tak? Lahh mana kitorang tau. Ingat kitorang ni pak nujum ke boleh teka2. Check je upt. Sekian luahan hati saya. Heheh. Saya geram dengan soalan yang bagi saya budak darjah 1 pun pandai fikir.

11mo ago

Betul tu. Brand2 upt & opk yg ada kt pasaran pasni takyah letak instruction gambar bagai. Tulis kt pack tu siap2 go download TAP & ask there whether you’re pregnant or not

belum part yg tiap hari dia post tanya opk +ve ke, then selang hari post lagi opk eh kenapa +ve lagi , pregnant ke. nak tahu pregnant test la upt. ramai yg komen opk +ve tak semestinya upt +ve pun tak faham2 lagi. macam dia terpling ttc sekali. nak ttc ni kena la gali ilmu. bila org dah share ilmu taknak terima nak jawapan yg diabnak dengar je. dah tahu hidup denial tanya org lain buat apa. paham la berharap. but bukan dia sorang je berharap atas dunia ni. 🤣🤣🤣

11mo ago

Tu Pon satu hal..dah xtau nak jwb mcm mana...dah jwb xkena dgn jwpn dia nak kena mrh semula..😂nak kena jwb cmna agak nya..selalu bg pendapat bg jwpn kena mrh "Cuba kuat Kan brightness Fon"Cuba tgk betul²"Cuba besarkan gmbr"dak ehh Fon dah brightness smpai nak terbakor Pon tetap jwpn nya negative jugak...😭😭

Hmmm. Entahla. Kdg i pun pernah je comment nmpak 1 line tapi TT comment cuba tgk btl2. Nak deny. Kdg2 org lain yg comment kat comment i, ckp tgk betul2. Mak aiiiii, dah aku nampak 1 aku comment la 1 line. Nk terima ke tak terpulang sebab ckp nak pinjam mata, kita pinjamkan, tengok and comment. Last2 kena hentam balik dgn TT atau org lain yg sebok nk reply comment i. Nyampahhhhh. Tu malas nak comment pape dah dekat org2 yg post tanya positive ke negative ni 🤷🏻‍♀️

11mo ago

kan. kita sama. kadang tu komen tak kasar pon tpi dibaca kata kasar😂

Mungkin mommy2 yang tunjuk tu terlalu excited atau berharap sis untuk dapat baby, mungkin jugak kurang confident, ada certain mommy kadang anak first tapi pandai atau ada kawan2 yang berpengalaman, kadang ada mommy yang tak berapa nak pandai tengok. Depend sis. Tapi kalau kita bagi pendapat die tak nak terima tu biarlah dia, maybe emosi sebab terlalu berharap. Tapi betul sis cakap, percaya pada instinct kita sebagai seorang perempuan atau ibu je.

Samalah baru baru ni ada mom post soal gender baby dia,tapi bila kita cakap girl kita yg kena pulak,dia cakap mak bidan cakap boy,takkan mak bidan tu salah pulak.Dari situ saya tak nak dah komen apa apa.Dia yg minta kita komen kita pulak yg kena marah.Padahal dah terang terang gambar scan tu tunjuk gender girl dan doktor kata girl,tapi dia masih pulak nak bertanya tanya,bila kita komen salah pulak dengan dia.

11mo ago

Macan pernah baca yg ni🤣 dah scan dgn doc tu percaya jela. Kalau xpercaya doc kk p scan kat swasta pulak. Xblh terima kenyataan betul🤣

Betul. Sy pernah juga komen ckp nampak single line sahaja. Tp TT tu ckp ada juga 1 line lagi cuma samar. Komen2 lain pun ckp semua single line. Si TT ttp argue ada double line. Lpas2 tu kalau ada tanya UPT, sy malas dah nk komen. Bg sy simple, kalau 2 line terang mmg preggy. Kalau single line 1 lagi line samar2 (depend pada kepekatan warna line tu), sy anggap x preggy. OPK sy x pernah komen sbb sy x tahu nk baca result die mcm mana.

11mo ago

sme.. sye plak jnis yg x ske samar2 or jnis nk kne juling bjik mte.. bg sye klu line tu memg kte nmpk skali tgk je da jelas x yah pening2 haaa... memg double line/positive la tu.. klu x, memg akan repeat lg... rsau false positive.. sbb tu sye slalu ckp negatif.. tkot kang bg harapan palsu..

sebenar nya setengah org yg bertanya ni hanya nak jawapan yg telah diset dlm otak dorang ja. jawapan lain dr tu dorang tak leh terima. sebab tu akan ada argue nya balik. sy slh sorg yg selalu jawapan pertanyaan dorang tu. dulu pernah je kena mrh. sbb diaggap kasar cara reply. siap ckp kalau rasa nak mrh xperlu reply. org tu 1st mom jadi dia tnya😅. habis tu sy xpernah jadi 1st mom ke. adehhh

11mo ago

betul kata sis MHHmummy ni...kena rajin buka Google baca artikal berkaitan,rajin membaca jgn semua benda nak tnya org...lain org lain experience nya...

sye bru lps kne perli ade msalah penglihatan sbb slalu ckp x nmpk or 1 line.. mcm nie la.. awak x bley nak paksa org ikut ape yg awak nak.. klu btol awk preggy, yes awak preggy regardless of anything! bkn nye sbb sume org kne ckp double line bru awak preggy.. klu preggy tu preggy la x de kne mngena ngn org ckp ape.. eh geram plak kte..

11mo ago

mgkin kriteria double line sye tlalu tggi kot.. hahaha