Saya Mengandung 7 Minggu.. Krgni perut saya bnyk angin. Selalu jer perut kembung. Mcm mana nak elakkan perut kembung masuk angin.

19 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda kembung perut adalah salah satu gejala yang sering berlaku kepada ibu hamil. Oleh itu, para wanita hamil disarankan untuk makan dengan kerap tetapi dalam kuantiti yang sedikit setiap kali. Ini adalah bagi mengurangkan risiko kembung perut dan pada masa yang sama mengelakkan makan terlalu banyak pada satu-satu masa dan menyebabkan risiko asid refluks. Anda juga disarankan untuk mengelakkan makanan yang mengandungi kandungan gas yang tinggi seperti kobis. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

2y ago

thanks Dr for this info ☺️

nk ilang kn angin tu mmg da xbole sis sbb mmg akn ad juga . mmg normal pd ibu ibu preggy. sbb tu laa bila preggy kentot tu kamain lg kelua bnyk kali d bnding kn time xpreggy . klau preggy tu xsah sehari xkentot . kdg sakit perot mcm nk mmbuang . prgi tnds bkn najis yg kelua tpi angin je. ahahah . saba la sis lumrah . mkn je biskut2 sikit2 supye perot tu ad isi . klau asik mkn nasi kenyg sgt pon xslesa perot .

5y ago

kdg sy sblm tido sy jdi bby plak . uhuhu letk minyk angin kt perot dgn tapak kaki lps tu mtk tolg suami urut kn blakg skejp bg kelua sikit angin tu . bru slesa tido sis .

Kalau sy, sy pantang mknan pedas.. Kecuali dah tak boleh tahan, mmg craving sgt 🙈 mkn on time, jgn lewat2 kan.. Klu rasa lapar, terus je mkn apa2 utk alas perut.. Sy biasa sediakan biskut, utk mkn bila rasa lapar, atau minum susu panas/milo kosong..

Mmg mcm tu sis yg penting jgn makan pedas, waktu mkn mesti selang 2jam sebelum tido, bnyakkan makan buah insyallah pedih perut & kembong perut tak jadi lagi teruk. Kalau tak nanti dia senak sampai dada rasa mcm sesak nafas 😢

4y ago

tgh hadap ni jgk..rsa mcm angin trsekat😪

Saya pun camtu jugak.. slalu perut kembung.. tak selesa Dan sakit menahan nya.. walaupun tak de selera Dan try mkn sikit2 tetap kembung datang... Tambah lagi ngn muntah apa Suma.. last2 admit hptal..

Mmg mostly akan rasa fasa perut berangin ni 😂 sy pun awal2 tau pregnant mcm tu.. Dh mcm kilang angin. Kerapkan makan sis tp dlm kuantiti sedikit2.. Semoga dipermudahkan

sy kena jugak dulu, now dah hilang . Alhamdulillah. sy perut kembung dr awal smpai around 9week khamilan. skrg dah almost 15week, alahan semua dah xda. hehehehe

Sama la sya 7 weeks ni..perut asyik kembung je..smpai kdg tu hilang selera mkn...asal mkn je munth mcm angin tendang...sabor jew la...hrp2 bby ok...

Sy mkn coklat or apa2 yg ringan utk isi perut..minum air buah.kalau xtahan sgt mmg letak balm kt perut tp sikit je..takut panas sgt..

Elakkn mkn mknn yg sejuk2 mcm sayuran kampung / sayur menjalar. Lepas tu, kena rajin pakai stokin untuk elak masuk angin.