puting payudara jenis tengelam.. bagaimana cara untuk menyusukan bayi?

Saya mempunyai puting yg agak ssh nk timbul apabila ingin myusukan baby petama 2thn lalu..kini saya mengandung anak ke 2.. jadi saya ingin tahu mcm mana momy luar sana utuk myusukan baby jika keadaan puting tengelam mcm saya ni? baby ptama, sy terpaksa pam dlm botol hnya sehari 2 je dia dpt myusu dr badan saya.. saya xnak pekara ni berulang pada anak yg ke 2..

1 Balas

saya pon ade mslh yg sama. nurse pesan marmet/pam dulu sebelum bagi susu. lps tu cl sye pesan, masa duduk2 tu boleh urut tarik puting tu keluar dgn vaselin. berkesan or x, xtau la. sbb sye pilih utk jadi epmom. xlarat nak dgr anak melalak2 time nak susu, nak marmet lah nak pump lah sampai puting timbul. so sye pilih stress free dgn jadi epmom.