sembelit 15minggu

saya kerap sembelit laa sekarang ..macam mna yaa nak bagi xnak sembelit?? .kadang sari sekali jaa buang air besar ..risiko kat baby tak yaa .mummy ada pengalaman tak macam saya,share laa

6 Balas

kalau u tak ada gdm, i suggest u makan sunsweet prune 1-3 biji sehari. boleh beli kat speedmart. i ritu sembelit teruk gila teran macam nak beranak tu. i makan sunsweet je utk 3 kandungan i. alhamdulilah okay. u pun try byakkan makan serat juga ye

Tak boleh nak elak sembelit ni sbb hormon juga kita ambil pil zat besi. Yg boleh buat, kita kurangkan ketidakselesaan dgn minum air kosong secukupnya, makan makanan tinggi serat, bersenam sesuai kehamilan/slow walk. Itu je saya amalkan.

Alhamdulillah saya 16 weeks xde masalah sembelit. Tapi mmg hari2 saya ambik meal portion suku suku separuh, bnyk kan sayur dan buah buahan. Mungkin membantu. And saya ambik jus mamariam jugak walaupun tak rutin minum.

sama lah kita sembelit kdg 2-3 hari x membuang ,, saya just amalkan hari2 mencangkung dkt tandas bt jd rutin pehtu nnt feel tu dtg sendiri ,, other than that cam biasa mkn lh buah2 sayur2

sy pun ade sembelit teruk. dr suggest sy ambil dragon fruit or papaya yg btul2 da masak. sy try berkesan juga.

Sy mkn yogurt sis waktu mlm sesuai.