Keguguran Minggu ke-9

Saya keguguran pada minggu ke-9 minggu lepas. Malam Ahad 14/8 tiba2 keluar darah macam nak start period then stop. Pagi Isnin gi check KK dan hospital Dr check heartbeat baby dah tak ada. Tapi Dr suruh balik tunggu 2 minggu untuk janin gugur sendiri. Malam Selasa 16/8, darah banyak keluar sampai bocor pad. Salin bersihkan diri pergi ke hospital balik, Dr masukkan muncung itik untuk keluarkan janin dan simpan dalam bekas tapi saya lupa nak tanya pasal janin tu kat Dr untuk tanam sendiri. Saya pulang dan darah masih keluar sampai hari ni 24/8. Saya confuse yang keluar darah ni darah period ke sebab dah lebih seminggu ? Dan, hospital akan lupuskan janin tu dengan cara macam mana ?

3 Balas

Saya gugur jugak dah dua kali , tapi kes saya yang first gugur week 12 bulan april 2022 kantung kosong, saya kantung mmg jatuh di rumh lagi, so bawak bagi dorg, sbb dorg nk cek kan. Sebulan lepas saya gugur, pihak hspital akan call, dorg srh cek prgnancy test di klinik brdekatan utk pstikan tidak double line, kalau double line dorg suruh refer hspital balik. So saya cek ap semua mmg tak ada. Lepas gugur kita akan kluar drh sis, darah nifas mcm org bersalin, tapi tak lama kluar pun mcm saya hari tu kering btul dalam 20 hari jugak, depends org. Tapi lepas 2 bulan lebih saya gugur yang first saya lekat balik, tapi bertahan week 7, so mcm biasa kantung kluar sndiri, tapi kali ni bulat elok jee, so bawak ke hspital truz bagi ke MA di emrgncy tu, tapi saya dah sebulan lebih pihak hspital tak call, sbb nk pastikan blik n dorg akan bagi tau smaada kantung sya ad janin ke tidak, sya tggu call dorg je. Kali ke dua gugur ni, darah saya kering cepat jee. dalam seminggu ja mcm tu. Sis kluar darah bnyak kee, dalam seminggu tu, sbb doc ada psn kan kalu kluar bnyak kena ke hspital balik? kalau kes janin saya tak ada pngalaman lagi, tapi yang first kantung saya tu, dorg tak ada pulak bagi balik, n saya pun tak tanya😭

2y ago

Sekarang dah 2 minggu, darah tak banyak tinggal brownish2 macam tu je . Tapi masa sis gugur kali kedua pergi hospital, Dr tak check ke pakai scan perut dengan bawah sebab Dr akan check untuk pastikan takde apa yang tertinggal . Macam saya masa kat rumah memang ada keluar macam perut ikan tapi kat hospital Dr masukkan muncung itik untuk keluarkan janin & baki2 yang ada dalam perut so tak perlu dah buat operation (D&C).

tu bukan darah period. tu darah nifas. bila darah stop nnti kena mandi wajib. selalu amek masa dlm 2w bru darah stop. kalau lebih dri tu boleh pg emergency balik. tolong byk kn membaca tentang jenis2 darah wanita. period, nifas, wiladah, istihadah. wajib utk kite tau. and hukum, bila kena mandi wajib apa semua. bila masa darah tu keluar apa semua. berapa lama darah tu keluar semua. and nnti kena ajar dkt anak2 and ajar sekali dkt suami.

2y ago

Baik, tq sis 😢

Darah nifas tu.. kalau darah tu bertambah banyak, pergi hospital check. Mungkin awak boleh call hospital tanya mengenai janin tu.