Tidur tanpa bedung

Saya Ingin mengajar bayi tidur tanpa bantuan bedung. Sebab anak saya kalau tak dibedung, tangan dan kaki dia akan bergerak2 dan dia sukar tidur. Skrg dia diwaktu malam, taknak tido dengan buaian. Jd sy nak ajar dia tido tampa bedung untuk dia tidur dikatil sendiri

8 Balas

Baby sy lepas genap sebulan sy cuba untuk tak bendung n tngk beberapa hari keadaan tdr dia mcm mna. Memandang baby sy jenis kjp tekejut.. Cara sy.. Sy hnya bendung bila nak tdr mlm n bila da nyenyak sy longgarjan sedikit. Siang mang fully tak bendung. N lepas genap sebulan tu juga siang sy selang sehari try untuk ajar anak tak pakai sarung tngn n socks mlm baru pakai. Bila genap dua bulan baru tak pakai sock or glove da. N tngk baby pun da terbiasa skrg tdr tnpa dbendung. Kena slow2 jan terus mendadak tkt anak akan terkejut dngn keadaan sekeliling dia. Fyi tdr begerak tu mang biasa. Anak sy pun kalau dibendung 30 minit kmudian dia akan goyang2 kluarkan tnggn kiri kanan dri selimut tu. Sy biarkan jer

anak saya tak sampai sebulan saya dah stop bedung sebab kalau bedung dia mengeliat kuat sampai bedung tu terbukak 😂 but tangan kaki bergerak gerak tu saya rasa normal baby tak reti control lagi kut 🤔 cuma dia bergerak takda la 24hour ada time dia je time tidur rasanya baby elok je tidur diam. ada je masa dia nak tidur tangan kaki dia bergerak gerak saya grib kaki tangan sambil tidurkan dia..

Kak ipar sy bagi nasihat, jgn biasa bedungkan anak, bila tangan dia bergerak2 tu dia tgh explore, utk tingkatkan perkembangan otak jugak. Kalau nak bedung, time malam nak tido utk elakkan terkejut & kuku cakar pada muka

normal tangan and kaki dia bergerak.. reflect or under light sleep.. utk awal2 ajar, awak bedung dia dlu.. bila tgk dia dh lena awak loose kan bedung..

boleh letak kain ats bdn bby bila dia dah tdo..kain batik lipat2 lps tu ltk..sy bedung bby pon xlama....bedung pon longgar2 je ..

Anak saya umur 1 bulan dan sya longgar kan bedung and sekarang ni umur 2 bulan lebih dah x bedung lgi,

umur brp bulan skrg?

4mo ago

Nak masuk 5bulqn dh

Usia anak?

4mo ago

Nak masuk 5bulan