Minum air kelapa di Trimester 1

Saya hendak bertanyakan soalan, bolehkah di trimester 1 ni minum air kelapa? Ada efek apa2 tak? Orang kata tak elok minum air kelapa masa awal2 kehamilan ni.. betul ke? Mohon pencerahan pada yang ada ilmu tentang ni.. terima kasih 😊

19 Balas

saya 10w dah minum air kelapa. Alhamdulillah tak ada ape². lagi pregy anak sulung,semua benda saya tak ada pantang. ada org minum air tebu pun tak boleh. terus keguguran. bergantung tubuh badan masing² jugak la sis. saya nenas,air gas semua tak ada pantang. ambil pun untuk rasa je,tak ada lah banyak². kalau sis was² jangan lah ambil ye,saya mmg tak ada nak suggest org lain. sbb tubuh badan tak sama..

cik nadia sy tau sy pregnant sbb sy minum air klapa..lpas minum je sy muntah2.... smpi skrg sy x brani nk minum .. mk sy pon advice minum msa da 7bulan ke atas .. tp kalau nk teguk 2 ke 3 tu blh la kot.. cuba sikit2 dlu ... cik cuba tnya mak cik msa mengandung dia ada alah ap2 x ... buat msa ni symptoms sy mngandung sama dgn wktu mk sy mngandung dlu .. apa yg mk sy alah msa mengadung dlu, skrg sy pon alah jgk ...

3y ago

in shaa allah klau ok xd ap tu..

First trimester saya xtau sy preggy 3 weeks masa tu. Sy rs tak sedap badan. Rs nk demam tak demam, batuk2, lemah badan, hari2 ambil air kelapa selama hampir 2weeks. Sehari kdg2 2biji ambil minum. Alhamdulillah nsb baik xde apa2 dkt baby. Sampai kena tahan di hospital br tau rupanya tgh preggy masa tu. Pd pendapat sy atas badan masing2. Ada yg tak boleh ambil. Try sikit2 dlu tgk cmna..

atas badan masing2 jgk . sy tahun lepas gugur tp janin xkuar2. sakit perut jalan xbukak doc ckp. 2hari sakit pastu sy ada minum air kelapa tanpa niat apa2. dah habis satu gelas tu pegi mandi tiba2 kuar darah terus jatuh janin. xtau asbab air kelapa atau dia mmg dh nak kuar. berpada2 lah mkn minum apa pon 😉

Boleh je nak minum. Ada beberapa kali jugak saya minum masa first trimester. Alhamdulillah takde apa. Dah tanya dr pun dia kata boleh. Cuma kena aware kalau ada kencing manis. Tak boleh terlalu banyak. Kalau takde pun still kena perpada jugak. Segelas camtu cukup

3y ago

baiklah.. terima kasih..

ada juga dengar orang cakap tak elok minum tu. macam saya awal 2nd trimester tu baru la minum, tu pun sebab teringin tapi minum tak banyak sekadar hilang teringin ja. alhamdulillah ok. cuma tak berani amalkan selalu. itupun sebelum minum google juga cari info dulu. risau efek kandungan

ikut mak awk ..klo mak kata ok ..minum ..klo mak kata x ok ..jgn ...ikut genetik keturunan tu ..ade org minum air kelapa smpai trimester ketiga kakak sy anak berseri seri ..sy pon boleh minum ..kwn tak leyh minum

boleh je sis, sy masa mengandung dari trimester 1 hinggalh trimester 3 minum air kelapa jga Alhamdulillah xde apa2 efek pun kt kandungan, Alhamdulillah sy pun dah selamat bersalin 24/1/22 bby girl

boleh je sis minum..tapi berpada2..ikut badan sis..sy aritu siap minum air nenas lagi..masa tue sy xtaw pon sy nie mengandung..kandungan dah 8weeks mcm tue..tapi alhamdulillah..kandungan xda ape2..

3y ago

baik sis.. terima kasih sudi komen 🥰

ada org ckp minum air kelapa Masa awal kandungan boleh bg jatuh janin... badan org x sama.. takut Rahim x kuat lgi... sbb tu org kata bahaya minum air kelapa Masa awal kandungan..