Dimanakah tempat berpantang yg terbaik … di rumah mertua,rumah orang tua kita @ rumah kita sendri.

Saya hendak bersalin anak pertama, tapi masih keliru untuk berpantang dimana?? kalau dirumah mertua tak boleh pakai-pakaian bebas..kain tudung,baju lengan panjang…kalau di rumah ibu sendri ,orang tua sy sudah berumur & jauh bagi suami sy untuk ulang alik…kalau dirumah sendri tiada siapa yg akan bantu kecuali suami seorang dirilah… #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

8 Balas

Macam saya, dilemma mula2 nak buat keputusan. Sebab saya tinggal dengan mak mertua, jadi mula2 tu banyak jugak fikir sama ada nak berpantang rumah family sendiri atau rumah mertua, sbb rumah sendiri mak kandung dah tak ada, yg ada bapa & adik2 lelaki je tapi saya decide untuk berpantang dekat rumah family sendiri & ambik CL. Saya kalau boleh mmg nak elak berpantang rumah mertua, sbb takut ganggu emosi & tak selesa. Suami saya pun ulang alik naik motor sekarang, dalam setengah jam jugak dari tempat kerja dengan rumah family saya. InsyaAllah semoga Allah permudahkan urusan awak ye. Yg penting keselesaan awak & baby selepas bersalin nanti. Saya pun tunggu hari je ni nak bersalin.

sy skrg 37w , sy amek CL untuk seminggu kat kl , walaupun umah mertua dekat sangat sangat , sy tak selesa untuk djaga oleh mertua, sbb nanti macam macam cara ikhtiar dia untuk sy dan anak, lelagi kalau anak ada jaundice, ni pun dari pengalaman adik ipar saya sepanjang berpantang.. macam macam disuapnya untuk kurangkan kuning.. so, sy xnak perkara macamtu jd kat anak sy.. lepas habis CL tu sy terus balik ke johor, rumah ibu saya.. apapun sy boleh cakap, ikut keselesaan awak sis, sy mmg xselesa kalau berpantang ngan mertua, sbb mil sy pun ada suami nak kena masak mengemas, layan & sebagainya… tambahlagi ofcourse kita lagi selesa ngan keluarga kita sendiri.. 2mycen…

Itu semua berbalik kepada pilihan awak :) orang yang paling selesa kita nak pantang akan jadi mak kita sendiri. Saya pantang di rumah sendiri sbb rumah mak saya banyak kucing & hire CL utk sebulan stay in. Mak akan datang kejap2 je sbb mak saya pun dh tua & saya tk expect la dia akan jaga saya a-z. Mertua mmg baik dengan saya, tp tipu la kalau saya kata saya tak segan dgn dia. Pilihan terbaik pantang rumah sendiri, ambii CL (sekiranya mampu) dan kalau mak/mak mertua datang cukup sekadar minta tunjuk ajar & suruh suami buat. Jangan expect mak2 kita ni yg buat sbb mereka pun dh tua, kalau diorg sendiri volunteer then tak apa 😉

saya plan pantang sendiri. anak first. tapi mak akan dtg rumah saya kejap maybe dalam seminggu. rumah mak x berapa sesuai utk berpantang. mak pon akan dtg sekadar utk teman je sbb mak dah kata siap2 yg dia x berani nak jaga baby. mak mertua bukan option utk saya. saya x amek CL pon sebab x mampu. saya mmg akan harapkan husband. nasib baik husband mmg jenis suka budak, dan boleh buat kerja rumah mcm masak, kemas rumah etc.

12mo ago

kawan2 semua cam wehh kau sure ke boleh ni. huhu. nak buat mcm mana. kita cuba dulu. kita kuat :)

atas keselesaan diri..sy Dari ank pertama n on the way ank ke 7..pilih berpantang sendiri Dari dlu..mcm mil sy xnk nyusahkan sbb sy Tau Dari awl dia camne n tambah plak ipar laki ramai mmg x bebas..sy parents pn dah xde..just hnye Ade nenek Mase tu..xnk susahkan sbb dah tua..so sy berdikari utk berpantang sendiri n d bantu suami pd awalnye n lame2 dh blh uruskan

12mo ago

ye mommy blh bt..cume jgn stress n anggap berpantang n jg bb perkara y enjoy jgn anggap mommy x mmpu..Dari sini kita belajar slow2..smge Allah permudahkan urusan mommy

saya berpantang rumah mak saya .. biarpun nie kandungan yg kedua.. tapi saya masih tak bole handel kasih mandi baby baru lahir...abis pantang baru balik rumah mertua..mertua ada cuma dia busy ..

Saya pilih pantang ngan mak sendiri and akan pantang ngan mak sebab mertua kat sarawak saya semenanjung . Anak first ramai kata suruh ngan mak sendiri sebab lebih selesa

tengok keadaan dan keselesaan awk jgk. kalau sy, pilih berpantang dgn mak sndiri. yela, sbb selesa dgn mak sndiri