Ikhtiar hamil guna kaedah OPK berjaya.

Saya guna juga kaedah OPK nie utk ikhtiar. Alhamdulillah last month saya buat pada hari ke 17 line terang sangat, padahal kalau diikutkan, saya ovulasi hari ke 14-15. Terus bagitahu husband and dia balik dari outstation ambik cuti. Utk hormon LH nie, dia akn keluar start 10am-8pm. Jadi saya akn ambik pada jam 5pm. Dinasihatkan sebelum nak ambik bacaan LH, kurangkan minum 2-3 jam sebelum supaya kandungan LH pekat dlm air kencing. Bila line dah terang, maksudnya, ovulasi akn bermula selepas 12jam. Jadi, saya akn bersama dgn suami keesokan hari selepas dpat result line terang. contoh : Line terang pada 30hb, bersama suami 31hb Hormon LH nie fungsinya merangsang terjadinya ovulasi, jadi bila LH dah tinggi, maksudnya ovum akan dilepaskan selepas 12 jam. Dan tempoh ovulasi hanyalah 24jam selepas ovum dilepaskan. Jadi lebih tepatnya, bersama dgn suami sehari selepas line opk terang. Memang sehari selepas bila ambik bacaan, line dah pudar, sbb ovum sudah dilepaskan. Syukur buat kaedah nie, bulan nie period lambat 3 hari, cek upt +ve. Now dah 5 weeks. Yang penting disiplin, kurangkan atau jgan minum air 2-3jam sebelum buat test opk. Dan buat test konsisten pada masa yg sama setiap hari. Harap dapat membantu serba sedikit.

Ikhtiar hamil guna kaedah OPK berjaya.
5 Balas

sis nak tanya..terjumpa post waktu search pasal opk..kalau positif hari ni bermakna kena bersama esok kan..selama berhari2 berturut2 ke atau esok tu saja perlu bersama?tq sis jawabkan

Saya pun buat cara mcm ni jgk sis..hehe tp bln ni blm ade rezeki lg..harap2 bulan december ni ade hasilnye in shaa Allah

5y ago

Insyaa Allah truskan usaha ye.. Moga dpat rezekinya nnti 💕

30hb tu u kira positif dah ke? Macam mana u kira lewat period tu?

5y ago

Huhu.. Tq 😁

Sis dah berapa lama kahwin

5y ago

Dah 10 bulan kawen sis. 😊

opk tu ok tak2 guna

5y ago

Ok je saye guna. Xde masalah.