tips keguguran

Saya gugur 7minggu2hari ? Rahim x kuat pendarahan byk terus cek hospital scan baby dh xde ,tahu x perjagaan keguguran ?ape perlu buat?boleh makan ape?pertama kali sye gugur

12 Balas

Pantang macam org bersalin. Pantang 2minggu@sebulan. Ikut badan kita. Seeloknya rehat dulu ye sis, bagi rahim betul sihat. Kalau d&c seeloknya 6bulan baru pregnant. Saya ada pengalaman 4kali keguguran. Mengandung kali 1&2 gugur. Pregnant kali ke3 baru dapat anak sulung. Pregnant kali ke4 gugur masa 11week++. 2bulan 1/2 lepas gugur saya pregnant kali ke5 anak no.2. pregnant kali ke6 saya gugur masa 16week, kena d&c sebab takde tanda2 nak turun sendiri. Skrg pregnant kali ke7. Minggu depan dah nak kena serah diri tuk czer. Semoga sis tabah & kuat. Yang penting jangan putus asa & jaga kesihatan. Kalau pregnant lagi jangan lasak2.

Sy pula bru selesai d&c. Usia 9 minggu. Doc ckp janin msih duduk n melakat d rahim dgn baik terpksa korek bagi tanggal. Sedih tpi pasrah. Tak tau nak buat mcm mna lgi janin tiba2 tiada heartbeat. Tpi syukur selesai d&c. Dah start pantang. Doc pakar ckp pantang 6 minggu lps tu dah boleh merancang blik. Mudah-mudahan lps ni ada rezeki. Aamin

Sy hritu pantang dalm 2mnggu berurut pun sma mcm pantang bersalin..bagi rahim rehat dulu..tggu dua kali period atau tga..tapi nurse pesan 6 bulan kena rest dri mengandung kalau taknk risiko y sma..tapi tuh semua rezeki dri Allah..now after dua kali keguguran Allah bg rezeki lagi nk tggu baby keluar je ni..positive je sis..

kalau nak kuat kan rahim, cuma supplement Mamomhope, disamping untuk ikhtiar hamil, boleh kuatkan janin in sha allah, tapi lepas pantang boleh amik, kalau nak sye ada jual, sye pregnant daa tak bole minum, kalau nak cuba boleh whatsapp sye 01139883644

pantang btol2 sis. lg kecil baby lg bisa. x perlu bertungku, letak kapur + limau nipis kat perut lepas mandi. jgn mandi air sejuk 40 hari. mnyak panas n stokin jgn lupa. makan jaga btol2.

4y ago

Okey² xpe sis terima kasih atas info

Better pantang mcm org besalin 40hari pun xpe..kalau xpantang btol2 nti lps beranak dua 3 org ade sakit lain dtg. Jg badan elok2 nk pakai lama

Biasanya orang pantang dlm 2 minggu. Pantang macam bersalin biasa. Tapi makan je folic acid tu.

4y ago

Sama2

Terima kasih semua atas tips² ,insyaAllah saya kuat ,terima dgn hati terbuka 🤗

Bepantang.. Jaga mkan.. Berurut.. Jaga emosi..

Pantang mcm org bersalin..dlm 2@3mggu..