Ubat allergic gatal

Saya gatal2 macam hama seluruh badan. Doc tau saya pregnant jadi dia bagi 1ubat allergic je. Boleh ke saya makan?? Pregnant 2bulan. Dos 10mg

Ubat allergic gatal
12 Balas

saya pula ada gatal2x berair doc/nurse kata puppp nanti melahirkan hilang la tu, cumanya tak tahan ganggu tidur klau gatal tu mnyerang subuh😭, beli cream gatal dkt farmasi jee sbb klinik tak provide .. dari kandungan 5 bulan lagii rosak kulit satu badan , klau dah sembuh gatal tu cari tempat lain erghh x tahan sabar jela ada sebulan lgi nak due skrng 35 minggu... saya tak makn pill takut skit ...

2y ago

Saya banyak try sis. Calamine lotion baby, alhamdulillah berkesan dah. Tapi saya amalkan juga cara traditional. Mandi daun bidara dengan air tawar/air masjid, selawat semua. Alhamdulillah okay tapi makan masa, cream kena juga sapu. Saya faham macam mana rasa gatal, tiap 2jam garu tak lena tido. Ada kata sampai bersalin tapi saya doa banyak2 Supaya Allah buang penyakit gatal tu sebab saya baru preggy 2bulan. Memang tak tahan, tak lalu makan. Sis cuba la ya tips saya

elergik ni kena jumpa doktor pakar dermatologi. mengenai ubat jgn sembarangan amik. bahaya. setiap badan org x sama. sy elergik ubat, ubat elergik pun sy x blh amik. keradangan kulit semakin teruk. better jumpa doktor pakar dermatologi dan dptkan kad alahan.

kalau doctor tau awak pregnant n bagi ubt ni utk consume, mksd nya selamat. melainkan awk x bgitau doctor awk mengandung, yg tu kena pi jpe doctor balik.

2y ago

Saya makan sis, doakan baby saya sihat ya. Terima kasih semua ❤️

sama 😭 saya pun gatal2 macam ada binatang gigit je . tapi tk berani nk makan pil . doc bagi calamine lotion je . sebab doc tk kasi makan apa apa pil selain pil tmbah darah

2y ago

Selain tu awak try cara tradisional. Sebab saya try n error. Mandi daun bidara. Selawat semua. Pakai bedak sejuk, dan tak makan kacang. Bila ada baby ni jadi lain, tiba2 alah. Jadi awak cuba la ya. Apa2 bagitau

Hi mommy. Doc tahu awak hamil dan bagi ubat ni maksudnya awak boleh makan tapi kalau makin teruk atau tak serasi boleh jumpa doc lagi.

sy pernah alami gatal² tu...sy x mkn ubat tkt nk telan...sy just mndi guna sabun dove yg ketul tu... alhamdulillah hilang terus gatal² tu.

2y ago

Okay2 saya cuba tq sis

boleh makan, saya ada allergy rhinitis dan mmg kena makan loratadine on daily basis..

kalau doc bg mksudnya boleh la. kteorg pn bkn doc wak..tp kalau takut nk mkn tayah mkn

doktor lebih tau pasal puan daripada kami. lagi bagus dengar apa doktor cakap 😌

kalau doc yang bagi mesti selamat boleh makan, sebab dia tau awak peknen.