Gatal gegata, help!!

Hi semua, bangun pagi ni 1badan saya habis gatal2 . Mak saya kata gegata. Saya mintak cream dari kawan saya keje farmasi. Dia nak bagi cream & ubat allergic sekali. Tapi saya risau nak makan sebarang ubat sebab tgh pregnant. Macam mana ya? Saya tak boleh tahan dah, memang asyik garu je dari pagi. Btw saya pregnant 2bulan tolong saya!!!#pleasehelp #firstbaby

10 Balas

cek dulu: Basuh cadar, sarung bantal, seminggu sekali ke, ikut tahap kekotorannya. Bilik kena bersih dan nyaman, buka tingkap. Tilam tu kalau dah lama, cek ada tak apa2 makhluk ,saya lupa lak apa nama binatang tu 😅..kalau ada, nyahkan nya dulu, kalau ia dtg lagi, tiba masanya tukar tilam baru. Ni pengalaman saya la.. masa hamil dulu tak rajin nak basuh cadar sbb kerja berat. Muka gatal2 mata merah gatal2. Bila basuh cadar sarung bantal , ok dah. Jika hamil, better ambil ubat yg prescribed by doktor. Saya tak berani memandai beli ubat di farmasi.

2y ago

Dah buat sis, tapi masih ada. Bila nak kemas ke apa jadi takut. Sampai pakai gloves. Tapi saya akan cuba cara ni lagi, thanks sis 🥰

sy dr awal pregnant smpai skrg x hilang gatal . 1 tubuh gatal naik biji² halus warna merah . tangan kaki peha perut blakang punggung semua kena . sapu ubat ape pun tk jalan . tktahu dh nk try ubat ape . dh ptus asa rasanya😂 nk hadap org pun malu tkut org kata kita ni tk pandai jaga kebersihan sedangkan kita hari² setiap kali lpas mandi duk sapu ubat tetap x hilang² . stress dibuatnya .

2y ago

Faham sangat, saya pun tengah hadapi dah 3hari. Tapi makin on off sekarang. Saya cuba pelbagai cara, apa orang suggest saya cuba. Saya taknak lama sebab saya takda selera nak makan, kesian baby. Sampai pedih perut saya, nak gastric. Saya taktau kalau awak, tapi saya hampir gila juga hadap sorang2. Saya punya jenis macam kena gigit nyamuk, besar2 seluruh badan. Setiap kali sapu atau mandi doa selawat biar Allah buang penyakit ni supaya tak ganggu saya dan baby. Awak cuba ya, saya doakan awak cepat baik.

Harap2 tu betul lah gegata.. sbb gegata boleh rawat guna air garam atau any cream yang sesuai.. sebab Saya takut tu alahan pregnant sis.. masa saya pregnant anak first dulu satu badan naik kecuali muka.. merata2 pergi berubat x baik.. masuk 4 ke 5 bulan baru hilang.. doc ckp tu alahan pregnant Bukan gegata.. tapi siksa lah sikit sepanjang 2 3 bulan tu… duk menggaru x sudah..

2y ago

ya maybe alahan juga

sy pnh ada pengalaman gatal belakang badan masa mengandung anak kedua.. gatal dia tak boleh bawak bincang.. tiap malam nk tidur mesti menangis.. myb boleh check pemakanan juga.. takut allergy..

ubat allergy ada yg sesuai untuk ibu mngandung.. ada yg dosage tak tinggi.. krim sy tak sure.. tp rasa mcm ada krim yg takde steroid yg sesuai jugak untuk ibu mngandung..

dr saya recommend jumpa pakar kulit... alhamdulillah lps jumpa pakar makin okay.. skrg da tak gatal in the same time sy tukar sabun pki yg susu kambing dan potong rambut pendek2..

2y ago

Saya pun masa hamil cuaca panas hujung tahun lepas potong rambut pendek.

saya mandi dengan daun apa eh tak igt nama dia, daun tu rebus. sebab kerap kena gegata masa belajar. air kolej kotor 😂😂😂

Mandi air garam sis. Lagi kerap mandi lagi cepat hilang in shaa allah.

2y ago

Sy try cara ni makin naik gegata tu.. Tak sesuai dengan sy

sis cuba cari sabun semambu @ daunnya rebus buat mandi

jumpa doktor minta nasihat ubat yg sesuai.