Bsp di kk dan rumah

Saya first mom. Saya sangkut gdm hritu 9++.. agak tinggi. So sy nak tau, mommies yg lain monitor mcm mana ya utk maintain bacaan cantik? Dan procedure di kk tu dia ada sebut 4 kali kena buat selama 2 minggu. Atau 2 minggu sekali kena buat. Saya confuse sikit dgn penjelasan nurse dia kk td. Nk tanya byk2 patient ramai. So sempt tanya skit je. Tlg saya 🥲 #bantusharing #pleasehelp #ingintahu #firstmom

9 Balas

bykkan minum air putih & elakkan/kurangkan makan/minum manis. ni saja la tips yg sebenar2 nya. monitor di kk 2 minggu sekali. buat 4x ikut waktu yg kk beri. mcm kk sy, 4x tu jam 8pg, 10pg, 2ptg & 9mlm. siang sy senang buat di kk. mlm je sy buat dirumah. nanti boleh tanya nurse ok tak kalau nk buat kt rumah. sesetengah kk tak bg buat sendiri. kalau dia bg, boleh beli mesin glukometer tu kt farmasi. lepastu, contoh harini 13/12 ambil bacaan gula 4x tu. esoknya 14/12 wajib ke kk untuk jumpa doktor sbb doktor nak tgk & review bacaan gula tersebut. kebanyakan doktor & kk bg 2x peluang untuk buat bsp diet control ni. jadi kena buat betul2. kalau salah satu dari 4 bacaan tu kantoi (lebih dari yg sepatutnya dlm carta buku pink), dorang akan terus on ubat/insulin.

kena beli mesin glucose meter dkt fasmasi (mintak org tu ajar mcm mana nk guna ya). lepastu sehari sebelum jumpa doc, kena buat bsp ( sebelum makan, 2 jam lepas breakfast, 2 jam lepas lunch & 2 jam lepas dinner) biasanya appointment dgn doctor 2 minggu sekali kena buat. contoh appointment 21/12, 20hb tu kena buat bsp (check darah 4x tu) kalau paras gula kita okay, sebulan sekali je time gi appointment jumpa nurse buat bsp make sure jaga portion makan (suku² separuh), minum air manis boleh tp berpada (cukup sekadar rasa je, jgn minum ikut nafsu tau) mula² ni gdm on diet. tapi kalau paras gula awak tinggi jugak, mmg doc akan bagi ubat utk turunkan paras gula apapun enjoy pregnancy journey sis

beli glukometer senang monitor sendiri kat rumah. bsp kena buat 2 minggu sekali. nanti doktor akan bagi tarikh. hari kena buat bsp ambil 4x bacaan (8pg, 10.30pg, 3ptg dan 9mlm). utk 8pg, awk perlu puasa dari malam sebelum dan utk 3x bacaan tu awk perlu puasa 2 jam sebelum ambil bacaan. keesokkan hari, doktor akan review 4 bacaan tu. macam saya, doktor review guna call je. hari bsp tu awak jaga lah makan jangan makan makanan yg boleh cepat naikkan gula dlm darah. boleh makan roti high fiber dan banyakkan sayur

1y ago

betul, bukan puasa. kalau terjaga tengah malam, boleh je makan.

26/10 sy minum air gula.. 9/11 jmpe JK utk review result & sangkut gdm 5.9/8.7.. 14/11 sy kne buat bsp, 15/11 jmpe doc plk gula sy sblm sarapan btl² paras border 5.3... 22/11 sy kne buat bsp lg, esoknye jmpe doc.. yg ni gula sy naik skit 5.4 sblm sarapan.. esoknye jmpe doc trus doc srh on ubat kncing manis 😅😅... skrg ni kne buat bsp & jmpe doc 2minggu skali

1y ago

sy xmkn manis pn still sgkut jgk bsp time pg.. mb mlm sy tlewat mkn..mkn nasi plk tu.. redha jela...😅😅

saya sekarang dh 34week. bsp 2minggu sekali. pukul 8pg,10pg,3ptg & 9mlm.... mlm sblm tu saya mkn nasi jgak. nasi satu cwn, lebihkan sayur n apa2 protein. saya byk mkn sayur setiap kali mkn nasi sb nak bg kenyang. nasi satu cwn ja setiap kali mkn. breakfast mkn oat + ikan bilis or roti bakar letak telur n salad. air kosong minum byk. jgn stress yaa...

kurangkan manis,makan portion sparuh² .. sy ank 1st bsp 2mgu skali,ank kedua nieh alhamdulillah sbulan skali je . result normal

klau guna glucometer brand ni, sy ada strip yg belum guna lg. boleh ws sy klau berminat http://WWW.WASAP.MY/60124245963

untungnya hampa boleh buat kat rumah...kami kena ulang alik klinik ...kalau malam ..malam la kena pi Klinik...

cek 2minggu sekali