Stress dgn family

Saya duduk asing dgn husb atas masalah tertentu so saya stay dgn family sy which is dlm rumah ada atuk nenek and mak saya. hari tu saya ckp pasal nk kene cucuk kancing gigi ada ke patut dorang bising2 ckp zaman sekarang karut2 la dulu nk beranak tkde pun cucuk kancing gigi bagai. then harini bila saya nk pergi scan detail pun ckp mengada2 org zaman sekarang beria nk scan detail la apa lah org zaman dulu tkde scan2 anak sihat je tkde cacat2. benda mcmni ckp karut, tpi bila saya nk tgk vid kucing comel ke, tgk cerita2 kartun apa ke dikatanya KENAN pulak. mana yg karut sebenarnya? hari2 ckp pasal kenan itula ini lah. saya stress sgt, dah lah pkpb disambung 2 minggu lagi tkdpt husb nk dtg ambik. #bantusharing #pregnancy #mommybuntu

16 Balas

mak , makcik dan tok sy pun sama sis .. sepanjang mengandung dorg banyak buat saya menangis .. dulu masa baru baru pregnant sy bleeding , makcik sy suruh sy banyak bejalan bergerak jgn manja sgt asyik nak tidur je . then pergi hospital doc cakap kena banyak kan rehat , jgn banyak berjalan sebab rahim lemah . then dorang cakp sy mengada ngada dorg dah bersusun anak x da langsung x boleh buat kerja asyik nak rehat macam saya , lagi lagi anak first lagi la buat kerja itu ini . so lama sy x balik rumah mak saya sebab husband risau sy stress . lepas dah lama x dtg mak panggil dtg , nak jaga hati pergi la juga walaupun berat rasanya . mak saya cakap kat makcik muka sy jadi hitam , jerawat bukan main banyak dia dulu xda jadi macam tu mesti x jaga makan badan pun naik banyak . makcik makcik sy pulak berulang kali tanya dah gemok sgt ni , berat berapa ni , takut baby besar susah nak beranak . banyak hari kata kata dorang ni bermain difikiran dan kerap menangis . biasanya sy x heran kata kata org tp sejak mengandung x tahu kenapa jadi lemah sgt senang menangis . baru baru ni , terakhir sy pergi rumah tok sy , dorg tanya sy pantang nanti macam mana . sy plan nak pantang sendiri tapi husband nak panggil mak dia dtg tgkkan seminggu . dorg ckp x menyusahkan org ke ? sedih sy rasa . then mak saya pun ckp dia xnk jaga anak sy dia nak kerja , pandai pandai la nak hidup . sy x pernah terfikir langsung nak suruh sesiapa jaga sebab igt nak pantang sendiri tapi ayat tu betul betul menusuk ke hati sampai termenangis time tgh mandi . sampai husband terckp dia x faham kenapa mak sy benci sgt dengan sy sedangkan mak org lain excited nak dapat cucu pertama tapi nampaknya keluarga sy tidak .. tp syukur dapat mak mertua yang baik , selalu nasihat dan mendengar bila sy nak cerita apa apa jadi kurang juga rasa stress tu ..

Itu semua pekara biasa sis... Dalam setiap ahli keluarga pasti ada yang merisaukan keadaan kita ketika sedang hamil. Tak perlu ambil hati dengan kata2 mereka walaupun kadang2 sebenarnya mereka ada salah juga dalam mentafsir sesuatu hal. Anggap la itu sebagai pekara positif walaupun mereka sebenarnya tanpa sedar telah memberi tekanan kepada sis. Kadang2 mulut org kita x boleh tutup. Berdoa dengan Allah semoga sis dapat petunjuk dari Nya .. Jangan sedih2.. sis kena banyak bersabar walaupun emosi tak boleh dikawal. Istighfar... Mungkin ada hikmah nya sis diberi ujian ahli keluarga yang banyak beri tekanan.. abaikan saja pendapat mereka yang sis rasa tidak patut sis dengar.. kita manusia ada hak induvidu. so mereka x boleh nak cakap lebih2. mereka x boleh kawal keputusan kita untuk melakukan sesuatu pekara. sis tengok je tv yang sis minat tapi yang penting jangan tengok cerita menyeramkan takut awak pulak yg x boleh tidur. haha ok la sis.. saya doakan family awak lebih memberi sokongan daripada memberi tekanan..

dengar & renyeh tunjuk gigi sudah 🤣🤣 dorang tak boleh terima kenyataan dunia dah serba maju sekarang. cucuk tu Penting supaya dpat protect baby jugak. jenis sy, sy tak cerita dkt siapa2 pun pasal checkup spnjang pregnant kcuali husband la. husband pun sy selalu share fakta2 pasal pregnant ke, bersalin ke,vitamin ke or apa2 yg berkaitan supaya otak dia tak kena brainwash dgn ayat "orang dulu2 kata" . apa je mitos org cakap sy diam buat mcm org bodo ja, nanti husband la yg backup sbab sy klau cakap nanti lain jadinya 🤭🤭🤭 hargai ilmu yg Allah dah bagi, syukur la kita tak hidup dizaman yg serba kekurangan. dulu byk kes tapi takda media sosial nak viral mcm sekarang sbab tu org tua2 selalu bangga cerita dulu tak mcm ni dulu tak mcm tu.

Biasalah org dulu2. Sis dengar je jangan simpan dlm hati. Sy pn bila balik kg husb, mcm2 petua..pantang yg dorg pesan. Ada yg sy xpernah dgr pn selama ni. Mmg la org dulu2 tak scan sbb teknologi belum ada masa tu. Cuba klu nenek2 teman pegi scan tgk sendiri baby kt dlm mesti dia pun excited xsabar nk tggu next scan. Sis jgn ambil hati sgt la..layankan aje..nanti sis yg stress.

sabar ye puan..org tua2 skrg memang tak lalui apa yg kita kena di klinik. memang agak strict terutama yg mengandung utk pastikan keadaan anak ibu sihat sampai melahirkan. ikut je apa yg klinik aturkan. buat pekak je kalau dorg ckp mcm2. yg nak melahirkan dan jaga seumur hidup anak tu adalah awk dan husband nanti.

hai sis, lepas ni saya sarankan tak perlu share apa² dengan dorang. orang dulu-dulu memang macam tu semua benda nak kondem. untuk kes husband sis tu boleh je minta surat dekat balai alasan ambil isteri. husband saya tiap minggu ulang alik selangor-n9. polis pun dah faham dah 😂 good luck sis. jangan stress²

kenapalah blh ckp mcm tu. Suntikan kancing gigi tue utk protect diri ibu dari bakteria yg tak elok. So mommy to be dgr apa yg klinik kk suh ambil. Lagi satu pasal scan tu, mmg zmn dulu takda. Zaman sekrg perlu check smua tue dr situ doctor dpt detect baby kita sihat ke tak dan membesar ikut weeks yg betul.

tu la family sndiri pun bole buat kita stress kan. rsa nk kluar rumah aje . 😅 sabar laa sis . awak buat bodo je .. saya sllu alami kdang lawan jugak kadang biar aje angguk2 geleng2 . kalau ada duit saya kluar cari makan jmpa bff ajak gossip psal org tua kt rumh 😂😅

sabar ye sis..jgn stress2..biasalah tu org tua..jgn di lawan pulak..dgrkn aje..dh thu pemikiran depa mcm tu..pasni pape xperlu cerita nk cucuk,nk scan,nk minum air gula ke apa...anggap jela dorg tkilan cemburu sbb dulu xde kemudahan ni semua...

sy fhm perasaan sis, sy bt bodoh je terpksa telan...cuma sentiasa ckp dgn diri sdri, satu hari semuanya akan berakhir...bt je apa sis nak..tp dpn dorg xyh bt sb nt dorg bising...tp klu angin xok, sy besyarah jgk kt dorg...