Pertanyaan

Saya dh prengant 13week , darah dalam badan saya kurang dan saya dari sekolah menengah start ada suntikkan disekolah dan pengambilan darah dari sekolah saya , saya sudah disahkan kekurangan sel darah dalam badan . Jadi bila mengandung ni doktor akan bagi ubat penambah darah betul tak ? Dan saya makan ubat tu tak putus makan , tapi sejak saya makan ubat penambahan darah , badan saya jadi lemah dan kepala saya asyik rasa nak pitam ja . Jadi perlu ke saya pergi hospital untuk check keadaan saya , saya rasa saya tak boleh tunggu hari janji saya dengan doktor untuk check up anak , sebab saya tiap hari sakit kepala risau ada penyakit lain dan saya susah nak duduk diam selepas makan sebab saya rasa tak selesa dengan perut saya , bukan sebab pengembangan anak dalam badan tapi pemakanan saya . Selepas sahaja saya makan perut saya mesti sakit cm x makan setahun lepastu saya takde alahan mengandung tapi bila perut saya selepas makan rasa sakit sangat akan muntah balik makanan tu . Persoalannya , PERLU KE SAYA PERGI HOSPITAL SEBELUM HARI JANJI

6 Balas

Kalau risau, better pergi terus jangan tunggu appointment. Takut kat rumah sorang sorang tiba tiba pengsan, susah pulak. So better cegah and pergi tengok doctor terus. Tapi saya ada soalan, saya pun memang kurang sel darah dari dulu disebabkan thalassemia. Tapi doctor tak bagi saya ubat apa apa pun. Boleh tahu ubat apa yang doctor bagi dekat awak?

2y ago

cuba amalkan red bit..

sy pun rasa mcm sis jugak.. tp sy mmg xde mslh darah pun sblum ni.. slrg pregnant 9w.. wpun bru lpas mkn, lpas tu sakit perut lapar mcm tak mkn sbulan.. klau tak mkn mmg xbole dduk diam, mmg xselesa.. tp klau dh rasa mcm tu, lpas mkn mula la rasa nk muntah pulak.. hmm..

pndpt sy perlu sbb sis da tau keadaan diri sis sblm ni n perlu bgtau mereka,rasanya jika cek kndungn dgn kk bole je pergi terus dkt dorg bgtau mgkin lagi mudah kerja jika doc sane bgi surat refer pakar terus

Pendapat sy , PERLU. Jgn biarkan berlarutan. Kita je tahu tahap diri kita mcm mana.

hai sis.. boleh bgtau dgn nurse @ doc utk minta tukarkan ubt..

klau rasa teruk sngt g je jumpa doctor ...