Doakan saya

saya dh 38minggu 4hari,due date 23/12 . Saya kena serah diri 22/12 disebabkan Gdm on diet, Doakan saya bersalin sebelum due ,normal tnpa induce sejujurnya saya sangat takut bila orang suka pengaruhi saya cakap induce ni sakit sangat² , Saya dh cuba buat senaman tapi Takda apa² tanda juga ,hanya sngugut dan sakit pinggang on off sahaja.. suami kerap pujuk saya, Kalau belum masanya baby nak keluar, Dia tak kan keluar..jadi dia minta saya rehat dari bersenam sebab dia nampak yang saya memang terlalu push diri🥲 maybe sebab saya takut sgt orang suka menakutkan saya tentang induce Doakan saya diberi kekuataan 🌹🤲

9 Balas

please jangan dgr ckp org. kalau awak jenis yg suka fikir mcm2 awak stop tengok or dgr benda2 yg boleh buat awak takut. rehat sekejap dr sosial media. supaya awak xde fikir mcm2. elakkan stress. ceaser ke, normal ke, induce ke semua sakit awak. xde yg sakit. itu la namanya pengorbanan sorg ibu. kita berjuang bertarung nyawa kita utk lahirkan zuriat kita. nnt dh dlm labour room tu awak cuma fikir nak baby keluar dgn selamat je. xde nak fikir rasa sakit awak dh tau. sentiasa berdoa utk allah mudahkan proses kelahiran baby kita. doa awak dn baby selamat dn sihat. byk berzikir utk mudahkan bersalin. baca surah maryam. saya 1st baby haritu beranak time pkp. husband xboleh masok lgsg. dia tunggu dkt luar. saya mula2 baby normal mmg duduk dkt labour room. tp sebab lama sangat dn kedudukan kepala masih dkt atas doctor decide nak ceaser. mmg sendiri sign borang ceaser. dan mmg kena tolak masok bilik operate. kuasa allah, sy dpt bersalin normal dlm bilik operate. sy doa minta allah mudahkan sy. selebihnya sy tawakal je time tu. dn paling penting baby sy selamat

pertama2 elakkan stress yer , kedua jangan dengar cakap orang terutama jenis orang yang toxic , kadang2 sebenarnya sakit tu rasa atas kita juga kalau jenis manja memang ada sesetengah orang akan menangis dan meraung .. ketiga , mindset tu kena jaga fikir kalau dah namanya nak beranak semulajadi ka , induce ka ceaser sekalipun tahap sakitnya sama dan susahnya pun sama .. ingat ye sis jangan dengar cakap orang yang suka takutkan2 kita ni nanti sis boleh stress .. nama pun proses bersalin memang apa2 jenis bersalin ada tahap kesakitannya sendiri , yang penting sentiasa minta pada Allah dipermudahkan segala proses bersalin pastu baby serta ibu selamat dan sihat ..

1y ago

setuju pendapat puan ni. dr pengalaman adik perempuan sy 33 dia dah rasa. semua sakit. xde beza. 1st baby normal. 2nd baby emergency ceaser (baby pram). 3rd baby normal induce ubat. cuma lepas bersalin tu cara penjagaan luka tu yg ja.

Sakit tu semestinya, cuma jangan risau, sakit tu sakit yang kita boleh tanggung. InsyaAllah. saya pn dah 38minggu, takde buat apa apa senaman. just banyakkan berjalan sahaja and rehat cukup. Nanti nak beranak, nak guna banyak tenaga. So better saya rehat. Betul cakap suami sis tu, buat macamana pun klu belum masanya baby keluar, maka tidak la baby keluar. Saya pn tak sabar nak beranak cepat2, musim cuti sekolah ni senang sikit nak pantang. Apa2 pun moga urusan sis dipermudahkan. InsyaAllah.

Jiran saya induce 3 kali masuk ubat tak sakit lgsung, admit 4hari, hari ke 4 baru czer sbb dia mmg takda rasa sakit lgsung and jalan pun tak buka 1cm je. Alhamdulillah dia selamat bersalin now baru je habis pantang. Sbb dia kena induce gdm insulin. InsyaAllah sis doa yg baik2 sakit setiap org tak sama, banyak berdoa ye & ingat sakit tu kejap je sbb tak sabar sangat nak jumpa baby 😍

sama la sis tarikh kita. Kene serah diri 22/12 sebab gdm on diet. saya banyakkan jalan je and rehat. Takde nak exercise sebab nyilu sakittt sangat bawah perut ni 😅 saya pula memang ada risiko czer, sebab obes.. gbs +ve. semoga urusan kita dipermudahkan ye. Selamat ibu dan anak 😁

Sama kita sis. Saya pon push buat senaman. Pon husband cakap benda sama. Kita nie ghisau kann. Hmm semoga dipermudahkan urusan kita melahirkan zuriat kita normal tanpa koyak tanpa jahit tanpa induce. Aamiin aamiin 🤲🏻🫶🏻

due kita sama,skrng pon saya rsa nyeri di bhgian bawah prut dan sakit pinggang . semoga dipermudahkn urusan puan ya

semoga dipermudahkan sis , insha'allah normal tu , saya sepatutnya due date 02/12 tpi di awalkn 28/11 sebab ada gdm on diet .

1y ago

awal jugak ? Saya boleh sampai due tapi tk boleh lebih due. Awak ada prob dengan bacaan bsp ke ?

mmg sakit cuma kita kena kuat utk anak