keputihan pada third trimester

saya dh 36 week 4day normal ke kalau tiba² ade keputihan ? sbb saya dari first trimester smpai skrng tkde keputihan pun.

4 Balas

saya 36w5d . keputihan saya pun baru keluar 3rd trimester ni sama macam sis . kalau keputihan sis transparent / color putih tu normal . kalau bertukar color kuning / hijau gatal tu TAK normal . sis boleh pergi hosp nanti doc bagi ubat insert dalam miss v . macam saya baru je 2 hari lepas pergi hosp sebab keputihan color hijau , dpt ubat & nasib doc check tak de apa pun . so untuk sis…anything rasa lain macam…just terus gi hosp, klau tanya pendapat orang lain lain kan kdg betul kdg tak.

saya masa 2nd trimester start ada keputihan tapi bila buat swab kt bawah, result okay. bila pertengahan 3rd trimester, tiba² keluar mcm cecair dan keputihan bertukar warna. saya terus ke kk dan swab, result yang kalini saya ada gbs. berharap semuanya okay. esok dah kena serah diri, nanti kena on antibiotics. better sis bagitahu doctor pasal ni, tahu awal² mudah nak rawat.

Sy 36w detect keputihan. Sy g hspital sbb sakit perut. bila cek d bawa nes ckp kputihan bnyak tp MSI normal wrna putih. nes ckp tu yg mnyebabkn sakit perut. now bacaan jantung bby x cntik. Sy kna pksa bsalin juga. lgi pn berat bby baru 2.2kg

bagitahu nurse sis. sama jugak mcm sy ada keputihan bagitahu nurse dia akan swab. sebab tak mustahil walaupun dah hujung trimester tak boleh kena jangkitan gbs. sy Alhamdulillah 2 kali swab result semua -ve.