32 WEEKS BABY SLOW. STRESS !!!

Saya dah stress sgt! Week 22 baru rasa baby gerak. Tu pun sikit je. Week 26 tak rasa gerak, saya check klinik semua ok. Week 28 jadi lagi saya kurang rasa dia gerak, senyapp je. Hampir kene warded. Sekarang da 32 weeks, jadi lagi. Dari semalam baby tak rasa gerak. Bila check klinik semua okay takde masalah. Saya jadi stress sgt dgn kerja banyak kat office, jalan jem lagi, malam tak boleh tidur lena sampai saya give up sbb asyik kencing. Saya da cuba stop minum air 6 petang dgn harapan Malam boleh tido lena. Sama jugak! Saya akn terjaga sejam sekali utk kencing sampai subuh. Saya da penat tak larat sgt. Ni baby kurang gerak. Minum Manis ke ais ke Sama jugak. Kene goncang2 perut baru dia gerak. Saya rasa susah sgt walhal lagi berapa minggu je nak beranak. Tp makin stress sampai give up 😭😭😭

4 Balas

sabar awk.lagi sikit je baby nk lahir dah.baby awk pun lebih kurang sy.tgk org lain perut smpai senget baby aktif la apa la.baby sy aktif biasa je xkuat mcm org lain.kadang bila kt office buzy skit , sy dah xprasan dia gerak ..lpstu kelam kabut nk cukup kan gerakan dia time tu la dia xgerak .dah risau hati fkir.jadi badmood kan.tp sy still akan kacau dia pasang lagu ke apa.goyang2 dia.lpstu hri lain ok pula dia gerak mcm biasa.mmg style dia mcmtu.bila aktif 2,3 hri esok lusa dia biasa je slow2 je gerak.kdang kena baring je baru nmpk gerak dia😅

dia mcmni. klu awk stress, bby pun akn dlm keadaan stress. dan menganggu pkembangan bby. sy working mum, rasa 1st gerak masa 24w. mmg lewat la juga..kerja pula indoor dan outdoor (construction field). bila start 28w I tend to not put too much stress on myself..kerja banyak is common, pergi balik kerja dh hbis 1hr++ saja ats jalan. malam2 mmg asyik nk terkucil, tmbh bdn jenis berisi sng sakit belakang.

Jangan stress2. Kadang2 hormon kita blh mengganggu perkembangan bby. Sy pun Kadang2 mcm tu jgk bby kurang gerak tapi sy banyak kan bercakap dengan dia time xblh nk tido sy gosok2 perut mcm tu. Sy pun malam baru nk terlelap dah nk kencing lgi, Kadang2 5 6 kali round tu baru kira pukul 12 keatas kalau kira selepas maghrib sampai pagi ada 10 kali round. Sabar okay 💪🏻 lagi beberapa minggu.

sabaq tau. jangan stress. in shaa Allah i doakan kita semua dipermudahkan sampai bersalin. i pun tak larat kencing dah, dengan tak cukup lena sebab tak boleh lena malam. Sabaq okay lagi beberapa minggu ja. 🥹