Baby kurang gerak

Sy Pergannt dah 25week 5day . Sebelum ni ok je dia gerak .pastu 2,3 hari ni dia macam kurang gerak , n kadang tak rasa pun dia gerak . Sy risau . Bukan sy taknak pegi klinik scan . Tp sy ada masalah transport dan kewangan .. Ada ape2 tips tak yg bole sy cuba ? Dan sy ada baca yg kebanyakkan sampai je 25 week / 26 week memmg dia kurang aktif sebb banyak tido . Normal atau tak ye ? #firstbaby #ingintahu #firstmom #bantusharing

9 Balas

erm.. klu sy .. ad hari dy aktif sgt.. ad hari dy slow2 ja gerak.. mybe sbb sy duk naik moto pegi sana sini.. sy pun xsure.. and sy ad tnya nurse bhaya ke klu tidur terlentang or mngiring ke kiri.. nurse kata.. xda masalah ikut keselesaan.. and sy tnya lgi knp bila sy ngiring ke kanan dy gerak2 smpai sakit ari2 sy.. klu ngiring ke kiri diam plak dy.. nurse ckp dy xslesa la tuu.. xpa ajar ja dy klu dy gerak2 tu ulas2 perut ckp ngn dy.. sbb xmungkin kita nk tido 1 position ja kn.. ermmm.. klu awk mcm mna? wktu tido ad x bby awk gerak?? atau awk bole cube minum/mkan yg manis2.. tengok respon dy mcm mna☺️

kemarin sy bru tanya nurse kat kk sbb masa 26w baby sy pun kurang gerak. nurse cakap bnda tu normal sbb baru 26w, kdg2 baby kat dalam gerak tp kita je yg tak rasa. klau dah 28w+ baby kurang gerak tu yg bahaya kena cepat2 pergi hospital. nnti cuba lah kejut dia. minum manis. mcm sy haritu pun sama sehari sekali je dia gerak, minum manis tak jalan. dh kejut pun tak jalan jugak. last2 sy makan oren pastu bgtau baba dia, baru dia aktif balik.

Sy pun alami benda sama,masa 24w baby aktif sgt,tp 25w slow sikit,,sy risau dan ada juga tbca pasal baby 25w ni diorang bnyak tidur..tp xtau juga kbenarannya..cuma klu sy spu perut panggil baby atau ajak borak,baby respon kejap..lpas tu gerakan dia mcm tkjut2 mcm tu..

tak pasti la bab tips tu ... tp selalu nye kalau pegi checkup .. nurse mesti akan ingkn .. kalau bby kurang gerak kne g hospital .. untuk menggelakkn bnde lain terjadi ... better puan pegi check ...

cuba minum air sejuk / makan manis2 / baring mengiring dan tekan2 dia tengok macam mana tapi kalau takda respon kena pergi jugalah sebab kita tak nampak kan .. kadang2 baby memang kuat tidur

bawah 28w. kalau kurang gerak dikira normal sis. kalau tanya nurse pon, diorg kata biasa cmtu bila da start kira gerakkan baby, baru nurse/doktor risau.

2y ago

ye sis. asalkan kite ada rasa dia gerak, ok je. rata2 nurse akan ckp mcm tu kalau kite bgtau baby kurang gerak. nurse akan suruh monitor je asalkan ada rasa. kalau pergi swasta pon, doktor akan ckp "xpe kite scan dulu". pastu tgk baby ok je aktif kat dlm 😅

Try minum air sejuk or mkn manis, tgk baby ada respon x, xpon kalau sy kdg2 tepuk perut, tepuk manja2 je,

try kejut dia.. pnggil nama ke.. kdg2 dia gerak klu kita sapu2 perut smbil pnggil

maybe boleh terus g kk..kata nk cek,rasa baby kurang gerak..