Pregnant

Hi.. saya dah setahun berkahwin tapi masih tiada rezeki utk hamil.. kawan2 sy yg baru kahwin 2 @ 3 bulan semuanya dah hamil.. kadang2 sy jadi malu dan stress. Saya pon teringin nk pregnant.. boleh bg sy tips mcmne nk cepat lekat? thank u semua..

11 Balas

kalau dah setahun berkahwin, boleh usahakan check Dr untuk suami dan isteri, tak boleh salah sorang je yg check.. sebab setiap orang yg masih belum mengandung, tak sama masalahnya.. ada yg sebab hormon, ada yg sebab tiub tersumbat, ada yg telur tak berkualiti, atau sperma suami yg bermasalah.. dalam masa yg sama usahakan untuk amalkan gaya hidup sihat, jaga makan, aktifkan diri, kurangkan caffein both husband n wife, dan kalau suami merokok, kena usahakan tuk stop.. semoga Allah permudahkan segala urusan untuk mendapatkan zuriat.. sekian dari yg menunggu 5 tahun baru ada rezeki.. lagi satu jangan stress2 k, follow the flow sambil berusaha je..

jgn stress.. kte stress pn jd pyh nk lekat.. rilex.. n usaha byk kn doa.. sy pn mcm awk jgk dulu mcm2 dh usaha setahun jgk tgu.. mcm sy laen skit kes nye peranakan jatuh n dlm mse same ade "bnde" laen yg menumpang.. dpt tau pn sbb nye byk sgt sy mimpi bnde buruk.. so bile dh berubat baru la tau punca nye.. alhamdulillah lpas berubat semua rzki allah bg.. bwk berurut naek kn pranakan.. amalkan zikir lpas solat n zikir tuk dptkn zuriat.. folic asid elok tuk kuatkn rahim amalkn.. yg pntg kne saba n jgn ptus asa.. n bile org tye dh ade isi ke.. jwb jee "doakn sy yg baek2" insyaallah rzki awk ade cume cpt n lmbt jee.. byk kn brdoa.. 😉

1y ago

nak tahu mimpi tu mcm mana ye...lpstu nk cari bidan tu mcm mana? maaf ye bnyk bertanya sy juga sedang ikhtiar.

usaha + doa and paling penting sekali tawaqal.. Allah sebaik baik perancang.. banyakkan google tips2 untuk preggy, amalkan pemakanan yg sihat, jaga berat badan, bersama suami pada waktu subur, and banyak lagi lhaa 😅

Sabar dek, saya dah 2tahun lebih ..alhamdulillah berkat sabar Dan tak pernah putus2 berdoa.. Alhamdulillah Allah Kabul kan doa saya, walaupun lambat saya bersyukur sgt sekarang tegah hamil 37minggu

Tak ape.. ramai lagi yang bertahun2 kahwin, lekat sekali pun tak pernah.. since dah setaun, boleh kot pergi check doktor..

saya cuba pelbagai posisi masa intercourse dan saya akan cari waktu subur saya. tinggi kan sikit punggu waktu bersama

Saya pernah berurut betulkan rahim. Harini genap 5 bulan kahwin. Lps p berurut alhamdulillah terus lekat.

try mkn asid folic dlu 3bln sblum nk hamil

4y ago

Appeton. Beli kt shopee je. RM3+

Buat hubungan suami isteri hari ke 12-16 kiraan dri hri pertama period..lepas buat jgn basuh dlm 2 jam.. Kaki angkat tinggi².. Kalau bleh letak d dinding..

Lpas bersama jgn bangun..baring sehingga 2-3 jam...letak bantal kt punggung..suruh suami usap n doa kt rahim agar benih dia brjye..