Keputihan awal kehamilan

Saya dah nak masuk 10 minggu tapi still ada keputihan lagi.. Kadang kadang boleh rasa ada keluar.. Bahaya ke untuk waktu sekarang? Atau normal? #pleasehelp

7 Balas

Saya tengah alami sejak dari 6 weeks smpai la skrang dah 16 weeks. Dah taktau nak buat mcm mna. kalau sikit takpa,ni banyak betul. saya ada gatal2 yg sangat2 sampai garu2 luka. mcam 2minggu/3mggu skali saya akan pergi klinik cuci dan masukkan ubat. kalau tak gatal2 mmang saya tak pergi sebab takut nak kena cuci masuk ubat, ngilu rasanya 🤭😂😂 tapi terpaksa jugak la pergi cuci msok ubat. sebab pmbawakan agaknya. tah sampai bila tah keputihan ni nak ada 🤧

Normal sbb hormon. Asalkan tak gatal2, tak bertukar warna kuning kehijauan, hijau atau coklat dan berbau. Kalau ada ciri2 ni, segera ke klinik/ hospital. Risiko jangkitan. Cara bersihkan kemaluan, x perlu guna sabun, pencuci kemaluan. Lepas kencing, berdehem 3 kali. bersihkan dgn air biasa, bersihkan dari depan ke belakang, lap kering. pakai pantiliner untuk pantau perubahan keputihan.

Selagi tak berbau, warna selain putih atau ada rasa gatal gatal, keputihan biasa tu normal je

Untuk kepastian boleh check di clinic or hospital

Tak berbau & gatal, tak bahaya. Normal

normal