Kurang selera makan

Hi saya dah hampir masuk minggu ke 12 tapi masih tak dapat rentak makanan apa yang lalu nak makan. Buat masa ni nasi, lauk pauk semua tak berapa laju bila makan, jarang habis walaupun letak separuh. Kadang2 muntah angin sebab perut kosong. Tolong bagi tips lalu makan please😭 #pleasehelp

7 Balas

saya pun gitu dulu. nasi takleh nak sentuh lansung nanti keluar balik. awak kena cuba apa pun jenis makanan pun selain nasi. mee, pasta, kuey tiow atau laksa ke. tekak kita tak sama jadi awak kena test apa yg kena dengan tekak awak. banyakkan buahan dan sayur jugak untuk kurangkan masuk angin.

Pngalaman sya, msa trimester 1 memang susah nk mkan sbb alahan. Nnti dah msuk 15w ke atas dah tak ada alahan tu. Memang waktu tu tak makan lngsng. Sbg tips byk makan buah. Cari mknn yg boleh mkn. Sya dlu kerap mkn roti kering. Tu ja lepas masuk perut. Susu jgn lupa utk klsium.

Ikut pengalaman saya sblm nie.. memang saya x lalu mkn mknn melayu..hari² nak western aje.. sampai nak bersalin memang saya lebih kpd western...klu mkn mknn melayu muntah aje...cuba la try western.. spaghetti ke ..

mungkin mknn style melayu awak x brp nk selera skrg ni? cuba mknn jenis lain sampai awak jumpa yg sesuai. stop skjp mkn nasi cuba karbohidrat jenis lain. roti canai ke, pizza ke, kentang putar, mee, pasta cuba je

2y ago

kalau susu boleh minum, minum je sbb dlm tu hampir lengkap boleh la nak alas perut sikit. x boleh jugak maknanya alahan mmg tgh teruk la tu kena jgk makan apa2 yg senang hadam mcm buah ke, sup, bubur. sekurang2nya sempat la zat tu menyerap jgk. sy doakan alahan puan cepat2 hilang. jgn x mkn langsung tau

https://chat.whatsapp.com/D2YoMYjnX8e1lC1skBLeaW Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2022

Makan yg bersup, sup yg kosong tak bersantan, makan buah2 yg masam, makan roti, pasta, mee

Susu boleh mnum tak?